Curtea Suprema din Statele Unite a pastrat integral pachetul de legi de sanatate al presedintelui Barack Obama, cunoscut drept Obamacare, sustinand o serie de subventii fiscale cruciale si respingand apelul conservatorilor care ar fi putut sa condamne legea, transmite Reuters.

"Dupa peste 50 de voturi in Congres pentru a abroga sau a slabi aceasta lege, dupa un scrutin electoral bazat in parte pe pastrarea sau abrogarea acestei legi, dupa numeroase apeluri in fata Curtii Supreme, Affordable Care Act (Legea accesului la sanatate)este aici pentru a ramane", a declarat Obama joi, la Casa Alba.

Judecatorul John Roberts, un conservator numit de presedintele republican George W. Bush, a scris in hotararea luata cu 6 la 3 voturi ca Congresul a intentionat in mod clar ca subventiile fiscale care ajuta persoanele cu venituri scazute si moderate sa isi cumpere asigurari private de sanatate sa fie disponibile in toate cele 50 state.

Instanta a decis ca legea, cunoscut ca Obamacare, nu restrictioneaza subventiile catre statele care isi stabilesc propriile sisteme in aceasta privinta.

"Congresul a adoptat Affordable Care Act pentru a imbunatati pietele de asigurari de sanatate, nu pentru a le distruge", a scris Roberts in decizia instantei, adaugand ca disponibilitatea la nivel national a creditelor este necesara pentru a "evita tipul de rezultat dezastruos pe care Congresul a incercat evident sa il evite".

In favoarea legii au votat, in afara de Roberts, conservatorul Anthony Kennedy si 4 judecatori liberali.