Alianta Nord-Atlantica se pregateste sa isi reevalueze strategia privind armele nucleare ca raspuns la acutizarea tensiunilor dintre Occident si Rusia, pe fondul crizei din Ucraina, o miscare care aminteste de retorica Washington versus Moscova din timpul Razboiului Rece, au declarat surse din cadrul NATO pentru The Guardian.

O revizuire a doctrinei nucleare NATO ar reprezenta o escaladare serioasa, comparat cu tensiunile si sicanarile cu Rusia de la izbucnirea crizei din Ucraina in primavara anului trecut.

Oficialii NATO s-au aratat ingrijorati de anuntul presedintelui rus Vladimir Putin privind achizitionarea a 40 de rachete balistice intercontinentale suplimentare dar si de retorica Rusiei pe subiectul armamentului nuclear si la masura in care acest tip de armament este folosit in exercitiile militare dispuse de Kremlin.

"Exista preocupari reale privind modul in care Rusia aminteste de arme nucleare in disputele publice", a declarat un diplomat NATO pentru publicatia britanica citata.

Subiectul este abordat in cadrul reuniunii ministrilor Apararii din statele NATO, care se desfasoara zilele acestea la Bruxelles (miercuri si joi). Statele Unite vor insa sa puna subiectul pe agenda grupului ministerial NATO pentru strategii nucleare, care ar urma sa se reuneasca spre sfarsitul acestui an, insa mai devreme decat era planificat, pentru a discuta despre o revizuire a doctrinei nucleare.

Printre subiectele de discutie figureaza o mai mare implicare a armelor nucleare in exercitiile militare NATO. De asemenea, vor fi analizate moduri de interpretare a avertismentelor facute de Rusia cu privire la armamentul nuclear: daca ar trebui luate in serios sau e vorba doar de retorica.

Vorbind in marja summitului, secretarul britanic pentru Aparare Michael Fallon a declarat ca "mesajele nucleare ale Rusiei nu ajuta. Este important sa intelegem ce implicatii au pentru Alianta".

SUA si Rusia si-au diminuat considerabil arsenalul nuclear dupa perioada de varf a Razboiului Rece, insa Rusia detine in continuare in jur de 1.582 focoase nucleare strategice plasate pe 515 rachete si bombardiere, iar SUA are 1.597 focoase nucleare plasate pe 785 rachete si bombardiere. Nu exista sugestii in sediul NATO pentru o revenire la zilele cursei inarmarii nucleare si la doctrina distrugerii reciproce asigurate, iar SUA a exclus in mod expres o revenire la rachetele de croaziera in Europa, mai arata sursele.

Cu toate acestea, oficiali, militari si diplomati NATO s-au aratat ingrijorati ca postura nucleara actuala a aliantei conduse de SUA reflecta gandirea din urma cu un deceniu cand Rusia era vazuta drept potential partener, sugerand ca strategie trebuie rapid revizuita.

Desi exercitiile nucleare ale NATO sunt clasificate, ele exista, precum in cazul Rusiei. O parte din oficialii NATO s-au aratat preocupati, indicand ca rolul armelor nucleare in asemenea exercitii trebuie sa fie upgradat pentru a tine seama de schimbarea relatiei cu Moscova.