Cel mai grav val de canicula care a lovit orasul sudic pakistanez Karachi in ultimii 35 de ani a omorat peste 1000 de persoane, a anuntat joi o organizatie caritabila pakistaneza, precizand ca morgile din oras au ramas fara spatiu, iar locuitorii din Karachi au mers cu provizii la spitalele publice din oras, suprasolicitate ca urmare a caniculei, transmite Reuters.

Partide politice rivale si armata au instalat pe strazile din localitatea pakistaneza corturi care ofera trecatorilor apa racita si saruri de rehidratare. Locuitorii dintr-un cartier au spart conducta principala de apa, si apoi au dansat in fantana arteziana improvizata astfel.

Valul de caldura din orasul cu 20 de milioane de locuitori coincide cu limitari drastice ale aprovizonarii cu electricitate, multe persoane ramanand astfel fara ventilatoare, apa sau lumina, la inceputul sarbatorii Ramadanului, care se intinde pe o luna, si in care multi musulmani nu beau si nu mananca in timpul zilei.

Unele magazine au refuzat sa vanda apa sau gheata in timpul zilei, invocand legi religioase potrivit carora ar putea fi amendate. De asemenea, este ilegal sa mananci si sa bei in public de la rasarit pana la apus.

Temperaturile au ajuns pana la 44 de grade Celsius in weekend, cele mai ridicate temperaturi inregistrate din 1981. Joi, temperaturile au scazut catre 38 de grade. Meteorologii au anuntat precipitatii inca din urma cu cateva zile, insa nu s-au inregistrat ploi semnificative.

Ca urmare a numarului mare de victime, morgile din oras au fost nevoite sa stivuiasca sacii cu cadavre direct pe podea, a precizat Anwar Kazmi, reprezentant al organizatiei caritabile Fundatia Edhi.

"Unitatea de refrigerare nu merge bine pentru ca sunt prea multe cadavre", a adaugat Kazni.

Acesta a precizat ca peste 1000 de persoane au murit pana acum ca urmare a caniculei, acuzand guvernul local ca nu face mare lucru pentru a preveni asta, exceptand sa arunce vina pe altii.

"Transmitem respectul nostru medicilor si personalului din spitalele guvernamentale care lucreaza neobositi pentru a trata numarul nesfarsit de pacienti", a mai afirmat Anwar Kazmi.

Spitalele le-au cerut doctorilor rezidenti sa lucreze ture suplimentare si au lansat un apel la produse de baza, cum ar fi cearsafuri si targi. Decenii de neglijare cronica din partea guvernelor civile si regimurilor militare succesive au lovit puternic servicii sociale precum sanatatea si educatiea.

Mai multe spitale publice au anuntat insa ca cetatenii a raspuns apelului si au venit sa lase incarcaturi de apa racita si alte provizii. Numarul pacientilor scade lent odata cu scaderea usoara a temperaturilor, precizeaza doctorii.