Senatul american, camera superioara a Congresului, a adoptat miercuri o lege care ii acorda lui Barack Obama atributii sporite pentru a finaliza acordurile de liber-schimb cu regiunea Asia-Pacific si alte tari, la finalul mai multor saptamani de disputa parlamentara, relateaza AFP.

Textul, adoptat datorita sprijinului majoritatii republicane, pleaca acum pentru promulgare la presedintele democrat, pentru care acest vot reprezinta o victorie politica, in ciuda faptului ca multi alesi democrati nu s-au raliat demersului, citeaza Agerpres.

Legea a fost adoptata cu 60 de voturi pentru si 38 impotriva. Mai multi republicani si reprezentanti ai federatiilor profesionale au salutat adoptarea legii, care a depasit cu greu numeroase obstacole de la inceputul dezbaterii parlamentare.

"Trebuie sa ne aratam sustinerea pentru muncitorii americani eliminand barierele comerciale straine inechitabile care discriminau produsele 'Made in America'", si-a exprimat satisfactia senatorul republican Mitch McConnell.

Legea creeaza un mecanism accelerat pentru ca Congresul sa aprobe sau sa respinga viitoarele acorduri comerciale incheiate de executiv, situatie valabila pana in 2021. Alesii americani nu vor putea sa le modifice continutul, ci doar sa voteze pentru sau impotriva.

Camera Reprezentantilor a adoptat textul saptamana trecuta, la a doua tentativa.

Majoritatea democratilor au votat impotriva acestui mecanism, pentru ca se opun viitorului parteneriat transpacific (TPP) pe care Washingtonul il negociaza in prezent cu 11 alte tari riverane Pacificului, printre care si Japonia.

Tabara progresista se teme ca o noua scadere a drepturilor vamale sa nu conduca la suprimarea de joburi in anumite filiale americane, noteaza AFP.