NATO "nu va fi antrenata intr-o cursa a inarmarii", a dat asigurari miercuri secretarul general al organizatiei, Jens Stoltenberg, apreciind ca actuala consolidare militara a Aliantei Nord-Atlantice reprezinta un raspuns la "actele agresive ale Rusiei in Europa", transmite AFP.

Jens StoltenbergFoto: AGERPRES

"NATO nu va fi antrenata intr-o cursa a inarmarii, insa trebuie sa mentinem securitatea in tarile noastre", a declarat Stoltenberg inaintea unei reuniuni a ministrilor Apararii din statele NATO, la Bruxelles.

"Anexarea unei parti dintr-un teritoriu nu este un act defensiv, este un act de agresiune", a spus el, cu referire la Crimeea. "Rusia continua sa trimita trupe, forte, echipamente pentru a destabiliza estul Ucrainei. Nu exista niciun dubiu ca Rusia este responsabila de acte agresive in Europa", a afirmat Stoltenberg.

"NATO trebuie sa raspunda atunci cand mediul de securitate se schimba", a mai spus el, amintind ca situatia s-a schimbat in estul NATO, dar si in sud, odata cu ascensiunea gruparii jihadiste Statul Islamic mai ales.

NATO a decis in septembrie 2014 o consolidare militara fara precedent, multiplicand exercitiile, infiintand o Forta de reactie foarte rapida, care sa poata fi desfasurata in 48 de ore, si dubland efectivele Fortei sale de reactie (NRF).

Aceste masuri au fost criticate de catre Moscova si au starnit totodata temeri privind o revenire la o confruntare precum cea din timpul Razboiului Rece.

Masurile sunt "defensive, proportionale si conforme tuturor obligatiilor noastre internationale", a dat asigurari Stoltenberg.

Secretarul general al Aliantei a salutat de asemenea anuntul privind amplasarea de armament greu american, printre care tancuri si alte vehicule blindate, in tarile est-europene ale NATO, anunt facut marti de catre secretarul american al Apararii, Ashton Carter, la Tallin.

"Este armament greu pentru exercitii militare", a aratat el.