Mii de protestatari s-au adunat pe strazile capitalei Armeniei, marti, pentru a doua zi de proteste impotriva majorarii preturilor la electricitate cu 22%, transmite Reuters. Protestatarii au infruntat autoritatile, care au folosit tunuri de apa pentru dispersarea multimii. Protestatarii s-au reunit pe strazile capitalei si miercuri, in ciuda actiunilor politiei, potrivit New York Times. Potrivit Revolution News, protestul a fost organizat prin intermediul retelelor de socializare de catre un grup neafiliat politic, numit “NU TALHARIEI”. “Noi suntem stapanii propriei noastre tari, nu vom permite ca preturile la electricitate sa fie majorate, nu vom permite ca oamenii nostri sa fie talhariti”, a postat grupul pe Facebook.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • Protestul poate fi urmarit cu #ElectricYerevan pe Twitter.

Potrivit agentiilor de stiri, peste 200 de protestari au fost retinuti. Purtatorul de cuvant al ministrului de interne, Armen Malkhasian, a declarat pentru AFP ca “In jur de 237 de protestatari au fost retinuti”, dar acestia ar fi fost eliberati ulterior. Actiunile politiei au fost criticate de catre partidele aflate in opozitie, intrucat ar fi provocat tensiuni sociale intr-un stat deja afectat de criza economica rusa, a precizat opozitia, potrivit Reuters.

Protestatarii risca actiuni penale. Biroul procurorului general a declarat ca a deschis o ancheta oficiala pentru a pune sub acuzare protestatarii de huliganism si tulburare a ordinii publice. Cei care sunt gasiti vinovati vor fi obligati sa plateasca amenzi de pana la 100 de dolari, in contextul in care salariul mediu in Armenia este de 350 de dolari. De asemenea, protestatarii pot sa fie condamnati la un an de inchisoare.

Protestul de luni a dus la ranirea a 14 participanti si alti 11 politisti, dupa interventia fortelor de ordine. Politia a incercat sa opreasca inaintarea celor aproximativ 5000 de participanti spre palatul prezidential. Insa, protestul a continuat in timpul noptii, oamenii blocand principalul bulevard din Erevan.

Reuters precizeaza ca protestul a fost reluat, marti seara, in fata palatului prezidential. La acesta au participat multi activisti, fara legaturi cu partidele politice.

“Cererile noastre raman aceleasi – anularea deciziei de majorare a preturilor la electricitate. Protestul nostru va fi unul pasnic si nu este indreptat spre autoritatile sau politie.”, a declarat un activist pentru jurnalistii Reuters.

Armenii au fost scosi in strada de decizia statului de a majora preturile la electricitate cu 22% incepand cu 1 august. Decizia a fost luata in urma unei cereri adresata de Reteaua de Electricitate a Armenie, compania care detine si managereaza resursele de energie electrica ale Armeniei si care este, la randul ei, o filiala a companiei ruse Inter RAO. Majorarea preturilor ar fi fost cauzata de devalorizarea dramului armean la bursa. Cursul valutar a ajuns la 471 de drami pentru dolar, fata de 408 drami pentru dolar, cat era in 2014. Inflatia a ajuns la 5,1%, in timp ce Banca Centrala a Armeniei si-a pastrat neschimbat cursul pentru dobanda principala, la 10,5%, precizeaza Reuters.

Rusia este principalul furnizor de energie electrica al Armeniei, iar cele doua state au stranse legaturi economice si politice, precizeaza Reuters. Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitry Peskov, a declarat ca Rusia urmareste cu atentie desfasurarea si evolutia protestelor din Erevan. “Armenia este cel mai apropiat partener al nostru... Speram ca aceasta situatie va fi rezolvata in curand si fara incalcarea legilor”, a spus Peskov intr-o conferinta de presa.

Economia Armeniei este de asemenea afectata de tensiunile din regiune Nagorno-Karabakh, o enclava din zona montana, aflata pe teriroriul Azerbaijanului, dar a carei populatie majoritara este formata din etnici armeni. Enclava a fost marcata de un razboi civil in perioada 1988-1994, care a condus la stramutarea unui milion de oameni, atat etnici armeni, cat si azeri.

“Conflictul social ar putea sa se amplifice in Armenia”, a explicat economistul Tatul Manaseryan pentru Reuters. El a atras atentia in privinta ingrijorarilor armenilor legate de devalorizare dramului si posibilitatea redusa de a-si plati in continuare facturile la electricitate.