Premierul elen Alexis Tsipras a afirmat miercuri, inainte de plecarea la Bruxelles, ca unii creditori ai Greciei nu accepta propunerile de reforma facute de autoritatile de la Atena pentru deblocarea ajutorului financiar, informatie care a dus la scaderea cotatiilor actiunilor europene si a euro.

Alexis TsiprasFoto: Agerpres/Xinhua

"Insistenta anumitor institutii de a respinge masurile parametrice nu s-a mai intamplat, nu in cazul Irlandei si Portugaliei", a scris Tsipras pe contul sau de Twitter, relateaza Bloomberg, citat de Mediafax.

El a aratat ca aceasta pozitie sugereaza ca fie nu vor un acord, fie servesc anumite interese in Grecia.

In urma declaratiilor premierului elen, indicele ASE al bursei din Atena a scazut cu 3,2%, DAX al bursei din Frankfurt cu 1%, FTSE MIB al bursei din Milano cu 0,9%, in timp ce indicele IBEX 35 din Madrid este in declin cu 1,4%. Euro a coborat la randul lui sub nivelul de 1,12 vdolari pe unitate.

Premierul Tsipras se intalneste miercuri cu creditorii institutionali ai Greciei, la Bruxelles, pentru a incerca sa elimine diferentele legate de propunerile de reforma si sa deblocheze ajutorul financiar necesar evitarii intrarii in incapacitate de plata, transmite Bloomberg.

Tsipras va discuta dupa-amiaza cu presedintele Bancii Centrale Europene Mario Draghi, directorul general al FMI Christine Lagarde si presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, intr-un efort de a ajunge la un acord inainte de expirarea programului de salvare de 240 de miliarde de dolari si scadenta unor datorii de 1,54 miliarde de euro catre FMI, pe 30 iunie.

Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro din programul de salvare.

Tsipras a propus luni un program de masuri care include majorari de taxe pentru companii si persoanele cu venituri ridicate, pentru respectarea tiuntelor fiscale solicitate de creditori in schimbul ajutorului financiar.

Analistii considera ca poate fi gasita o solutie, chiar daca mai sunt de depasit obstacole precum votul din Parlamentele Greciei si Germaniei si o solutie de plata a datoriei catre FMI.

"Au avut loc suficiente progrese pentru a se vederea linia de sosire", a declarat Erik Nielsen, analist la UniCredit in Londra.

In urma discutiilor dintre Tsipras si reprezentantii creditorilor, ministrii de Finante din zona euro se vor intalni miercuri seara pentru a discuta despre acord.

Propunerile Greciei includ masuri de eliminarea optiuni de pensionare anticipata, majorarea taxei pe vanzari, a taxelor impuse persoanelor cu venituri medii si mari si introducerea unei noi taxe pentru companiile cu profituri nete anuale de peste 500.000 de euro.

Daca ministrii de Finante vor ajunge miercuri la un acord, liderii vor putea semna acordul la summit-ul de doua zile al UE care incepe joi.