Olanda discuta cu aliatii sai despre infiintarea unui tribunal international pentru a-i aduce in fata justitiei pe cei suspectati de doborarea avionului Malaysia Airlines in estul rebel al Ucrainei, in 2014, au declarat pentru Reuters surse familiare cu discutia, potrivit Mediafax.

Ramasitele avionului MH17Foto: Agerpres/Xinhua

Sansele unei puneri sub acuzare cu succes sunt slabe in cel mai bun caz, dar olandezii spera ca, facand presiuni pentru un tribunal de tip ONU cu sprijinul aliatilor occidentali, vor putea pune presiune pe Rusia pentru a coopera.

Dintre cei 298 de pasageri si membri ai echipajului aflati la bordul zborului MH17 al Malaysia Airlines, doua treimi erau olandezi.

Odata cu apropierea implinirii unui an de la dezastru, la 17 iulie, Guvernul olandez este supus unei intense presiuni din partea publicului de a actiona.

Cei mai multi cred fie ca Rusia a doborat avionul, fie ca a furnizat racheta celor care au facut acest lucru.

Doua surse din Olanda, care au vorbit sub acoperirea anonimatului din cauza sensibilitatii subiectului, au declarat ca au fost convinse de complexitatea legala si politica a cazului sa se concentreze pe crearea unei curti internationale sustinute de Consiliul de Securitate al ONU, odata ce ancheta multinationala se va incheia.

Intrebat despre acest plan, un oficial guvernamental olandez de rang inalt, care a refuzat sa fie citat, a declarat pentru Reuters: "Un tribunal ONU este cea mai buna optiune. Ne asteptam ca acesta sa ofere cea mai mare sansa de cooperare din partea tuturor tarilor implicate".

Un proces in Ucraina pare inutil, devreme ce rebelii prorusi probabil nu ar participa, in timp ce Guvernul rus, care simpatizeaza cu ei si ii influenteaza neaga orice implicare in incident sau in revolta.

In timp ce legea olandeza ofera o forma de jurisdictie universala pentru crime de razboi, doborarea unui avion civil in timpul unui razboi civil, probabil din greseala, nu este o dispozitie legala buna.

Malaysia, destinatia zborului, este si mai departe de scena de crimei. Alte optiuni legale sunt luate in considerare, a declarat sursa citata, dar un tribunal international, mai degraba decat unul national, este vazuta ca cea mai mare sansa de succes.

Pentru moment, ancheta privind acest incident continua, iar procurorii olandezi au declarat ca nu se asteapta ca aceasta sa conduca la condamnari pana cand Comisia olandeza pentru siguranta nu va publica raportul sau in octombrie, in care sa detalieze cum a fost doborat avionului.