Comisia Europeana i-a cerut marti seara Ungariei sa explice imediat de ce a suspendat unilateral regulamentul 'Dublin III' referitor la solicitarile de azil, incalcand astfel normele Uniunii Europene, relateaza Reuters, citata de Agerpres.

'In conditiile in care regulamentul Dublin III nu prevede suspendarea transferurilor (de imigranti) catre statele membre responsabile de examinarea unei cereri de azil, Comisia i-a cerut Ungariei clarificari imediate asupra naturii si amplorii problemelor tehnice, precum si cu privire la masurile luate pentru remedierea situatiei', a declarat o purtatoare de cuvant a Comisiei Europene.

Ea s-a referit la motivatia invocata de Budapesta potrivit careia masura a fost luata din motive tehnice.

Ungaria a anuntat marti suspendarea unilaterala din motive tehnice, pe perioada nedefinita, a regulamentului 'Dublin III' referitor la solicitarile de azil, invocand ''protejarea intereselor ungare''.

Regulamentul Dublin III stabileste criteriile si mecanismele care permit determinarea statului membru responsabil de examinarea unei cereri de azil prezentate intr-unul din statele membre de catre un resortisant al unui stat tert.

Prin decizia sa de marti, Ungaria va refuza sa reprimeasca refugiatii care au ajuns initial pe teritoriul sau, iar apoi au plecat intr-o alta tara.

Pana in prezent, mai mult de 60.000 de imigranti au intrat in mod ilegal in Ungaria in cursul lui 2015, a indicat guvernul ungar. Marea majoritate a acestor imigranti au sosit in Ungaria pe la frontiera cu Serbia. Din Ungaria, ei isi continua drumul spre Austria sau Cehia, incercand sa ajunga in Germania sau in Europa de Nord.