Coalitia de stanga se afla in frunte la alegerile municipale desfasurate duminica in Albania, dupa numararea a circa 40% din voturi, in timp ce o misiune de observatori europeni a apreciat ca scrutinul s-a desfasurat in general "corect", scrie Agerpres, citand AFP. Coalitia condusa de Partidul Socialist (PS) al premierului Edi Rama se situeaza pe primul loc in majoritatea primariilor, inclusiv in capitala Tirana, administrata din 2011 de dreapta, a informat Comisia electorala.

La Tirana, candidatul stangii, Erion Veliaj, fost ministru al afacerilor sociale, conduce cu 53,5% din voturi, fata de 39% pentru adversarul sau de dreapta, Halim Kosova, dupa numararea buletinelor in doua treimi din sectii.

Circa 3,3 milioane de alegatori au fost chemati sa aleaga primarii a 61 de localitati si aproape 1.600 de consilieri municipali.

Desfasurarea acestor alegeri a fost urmarita indeaproape de Uniunea Europeana, ca un test democratic.

Albania a obtinut in iunie 2014 statutul de candidat la aderarea la UE si guvernul spera sa deschida negocierile de aderare inainte de sfarsitul anului.

Opozitia de dreapta a denuntat duminica seara "nereguli" in cursul votului, in special "presiuni si amenintari" contra alegatorilor, dar o misiune de observatori europeni a dat luni un aviz mai degraba favorabil.

"Observatorii au evaluat pozitiv ziua alegerilor in ansamblul sau, desi au existat (...) nereguli de procedura", au precizat acestia in cursul unei conferinte de presa.

Misiunea, alcatuita din aproape 400 de observatori ai Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), Consiliului Europei si ai Uniunii Europene, a constatat, de asemenea, utilizarea "resurselor statului" in campanie de responsabili ai partidelor aflate la putere si presupuse presiuni asupra alegatorilor.

De la prabusirea comunismului in 1990, rezultatele alegerilor au fost sistematic contestate in Albania. Cu toate acestea, dreapta si-a recunoscut infrangerea la legislativele din 2013 la cateva zile dupa scrutin.