Summitul de la Bruxelles s-a incheiat pe o nota optimista. In cadrul unei conferinte de presa organizate dupa eveniment, presedintele Consiliului European Donald Tusk a declarat ca propunerile inainte de Grecia sunt un pas inainte si ca acestea vor fi analizate in orele urmatoare. La randul sau, presedintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker a aratat ca s-au inregistrat progrese si s-a aratat increzator ca se va ajunge la un acord cu Grecia pana la sfarsitul aceste saptamani. Cancelarul Angela Merkel, a carei tara este cel mai mare creditor al Greciei, a indemnat insa la precautie, aratand ca "nu exista nicio garantie" ca se va ajunge la un acord in timp util.

Locul Greciei in zona euro, in cumpanaFoto: Flickr / Lefteris Heretakis

O noua intalnire a ministrilor de Finante din zona euro se va tine miercuri seara la Bruxelles, pentru a se ajunge la un acord intre Grecia si creditorii sai astfel incat sa se evite intrarea in incapacitate de plata, a anuntat luni presedintintele Consiliului European Donald Tusk, potrivit AFP.

"Toate partile sunt decise sa gaseasca o solutie. Noile propuneri grecesti sunt un pas inainte", a declarat Tusk, adaugand ca raman multe de facut "in urmatoarele ore".

Premierul grec Alexis Tsipras si institutiile creditoare (UE, BCE, FMI) "vor lucra impreuna acum intr-un mod in care Eurogroupul (ministrii de Finante din zona euro - n.red.) sa ajunga la rezultate miercuri seara, pe care sa le poata prezenta joi dimineata", a mai aratat Tusk.

Aceasta reuniune a Eurogroupului, care ar trebui sa fie decisiva, se va tine in ajunul summitului european de la Bruxelles, dedicat problemei imigrantilor din zona Mediteranei. Summitul se va prelungi vineri.

La randul sau, presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, s-a aratat convins luni seara ca se va ajunge la un acord in zilele urmatoare.

"Sunt convins ca vom ajunge la un acord final in cursul acestei saptamani, caci avem nevoie de el", a declarat Juncker.

Seful CE a folosit o metafora din fotbal, estimand ca Grecia si creditorii nu pot "sa joace in prelungri".

Cancelarul german Angela Merkel a fost insa mai precauta, aratand ca "nu exista garantii ca acest lucru (incheierea unui acord pana la finalul saptamanii - n.red.) se va intampla. Raman multe lucruri de facut."

"Nu mai avem timp", a declarat, la randul sau, sefa FMI Christine Lagarde.

Tsipras a solicitat o promisiune de reducere a datoriilor, insa atat Merkel cat si Juncker au raspuns ca acum nu este un moment bun pentru a discuta acest lucru.

Grecia, amenintata de intrarea in incapacitate de plata, a acceptat, de principiu, o prelungire a pachetului actual de ajutor financiar, au declarat surse guvernamentale greci pentru AFP. Amintim ca la aceasta ora se desfasoara la Bruxelles un summit extraordinar al liderilor din zona euro in care se decide viitorul Greciei.

"Pentru prima data, am acceptat extensia programului ca unic mod de a avansa"in cadrul negocierilor cu creditorii internationali - Uniunea Europeana si Fondul Monetar International - a declarat sursa in marja summitului liderilor din cele 19 tari din zona euro care a inceput la ora 17:00 GMT in capitala europeana.

"Suntem in criza de timp", a declarat la randul ei directoarea generala a FMI, Christine Lagarde, dupa summit, adaugand ca "o sa avem ceva de lucru".