Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Natalia Gherman a fost desemnata in calitate de prim-ministru interimar, anunta presedintia Republicii Moldova, citata deUnimedia.

Natalia GhermanFoto: Wikipedia / Lebaronet

Seful statului moldovean Nicolae Timofti a semnat in acest sens un decret, arata sursa citata.

Gherman va asigura interimatul functiei pana la desemnarea unui nou prim-ministru.

Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a anuntat, in cadrul unei sedinte cu Cabinetul de Ministri, ca dupa turul doi al alegerilor locale, cel mai probabil lunea viitoare, vor incepe consultarile cu formatiunile parlamentare in vederea desemnarii unui nou prim-ministru, informeazaUnimedia.

Ministrii in exercitiu urmeaza sa indeplineasca doar functiile de administrare a treburilor publice.

"Incepand de astazi si pana la formarea unui nou Guvern, Cabinetul de Ministri va activa in conditiile articolului 103 din Constitutie, urmand sa indeplineasca numai functiile de administrare a treburilor publice", a spus presedintele Timofti.

Presedintele de la Chisinau a subliniat importanta investirii unui nou Executiv intr-o perioada cat mai scurta, pentru a nu isca in societate o stare de ingrijorare.

"Este important ca procedurile prevazute de Constitutie, de la consultari si pana la formarea unui nou Guvern, sa fie cat mai scurte. Oamenii retraiesc in legatura cu evenimentele care au loc in societate si asteapta ca sa fie liniste si institutiile statului sa functioneze. Oamenii asteapta din partea organului executiv decizii care sa ii ajute sa-si desfasoare activitatile cotidiene", a spus seful statului moldovean.

Nataliei Gherman a declarat, dupa sedinta Cabinetului de Ministri cu seful statului, ca inca nu poate trasa anumite obiective ambitioase pentru aceasta perioada de interimat si ca spera ca sa fie investit un nou Guvern cat mai rapid.

"In calitate de de ministru interimar nu ar fi corect sa declar cateva obiective ambitioase, deorece toate atributiile Guvernului interimar sunt foarte clar definite in articolul 71 al Legii cu privire la Guvern. Imi exprim speranta ca aceasta perioada sa fie una scurta, pentru ca cetatenii au nevoie de o guvernare stabila si pentru a continua cursul de integrare europeana", a spus premierul interimar.

Premierul Republicii Moldova, Chiril Gaburici, si-a dat demisia pe 12 iunie dupa ce procuratura a inceput o ancheta despre diploma sa de bacalaureat.