Premierul grec Alexis Tsipras a prezentat duminica propunerile Atenei "pentru un acord cu conditii reciproc avantajoase" in cadrul unor convorbiri telefonice cu cancelarul german Angela Merkel, presedintele francez Francois Hollande si cu presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, a anuntat serviciul de presa al Guvernului elen, intr-un comunicat citat de AFP.

Alexis TsiprasFoto: Agerpres/Xinhua

Potrivit comunicatului de presa, acest acord "ar trebui sa aduca o solutie definitiva si nu provizorie" problemei grecesti, fara a preciza daca propunerile facute sunt unele noi, cum doresc creditorii Greciei (Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International) inainte de summitul crucial de luni al zonei euro.

Tsipras va merge in aceasta seara la Bruxelles, se mai arata in comunicat. Potrivit unor surse europene, premierul grec s-a intalnit deja sambata cu Juncker.

Potrivit unei surse guvernamentale grecesti, Euclide Tsakalotos, ministrul coordonator al discutiilor cu creditorii Greciei, ar urma sa mearga de asemenea la Bruxelles duminica seara pentru a pregati discutiile de luni.

Summitul de luni seara va fi precedat de o reuniune a ministrilor de Finante din cele 19 tari membre ale zonei euro, convocata la ora locala 12:30 (10:30 GMT), si nu la ora 15:00 (13:00 GMT) cum fusese prevazut initial.

Inca de la sfarsitul diminetii, Alexis Tsipras prezideaza o intalnire a ministrilor de la Atena in care si-a informat guvernul despre posibilele ajustari la propunerile grecesti, respinse pana acum de creditori in cadrul mai multor intalniri.

Un apropiat al executivului elen a lasat sa se inteleaga sambata ca Atena ar putea face noi concesii, insa cu conditia ca un plan de restructurare a datoriei tarii sa fie inclus in acord.

Fereastra pentru semnarea unui acord care ar permite deblocarea unei noi transe de imprumut, in valoare de 7,2 miliarde de euro si vitala pentru Atena, se micsoreaza. Pe 30 iunie, Grecia risca sa nu poata onora o rambursare in valoare de 1,5 miliarde de euro catre FMI, astfel incat retragerile din banci s-au accelerat in cursul saptamanii care tocmai se incheie, ridicand mari probleme sistemului bancar grecesc.