Ministerul rus de Externe a anuntat sambata, intr-un comunicat, ca prelungirea sanctiunilor europene impotriva Crimeei este o tentativa de a-i pedepsi pe locuitorii acestei peninsule pentru votul acordat in favoarea alipirii la Rusia, relateaza Mediafax citand agentia rusa Itar Tass.

"Aceste restrictii nu sunt altceva decat o incercare a UE de a-i pedepsi pe locuitorii peninsulei pentru referendumul in care au ales in mod liber in favoarea reunificarii cu Rusia. Conform prevederilor dreptului international, consideram absolut inacceptabil orice tip de discriminare a locuitorilor din Crimeea si Sevastopol", se arata intr-un comunicat al diplomatiei ruse.

De asemenea, Ministerul rus de Externe insista ca Peninsula Crimeea este parte integranta a Federatiei Ruse.

"A venit timpul sa fie acceptat faptul ca metodele de santaj economic si politic nu mai pot schimba ceva. Sanctiunile strategice impuse Rusiei nu au niciun viitor. E gresit sa se astepte ca acestea ne vor forta sa ne sacrificam interesele nationale si pozitia in probleme-cheie", se mai arata in comunicatul diplomatiei ruse.

Sanctiunile UE impotriva Crimeei vizeaza importul de produse din aceasta peninsula, precum si o interdictie pentru companiile inregistrate in state membre UE de a investi sau desfasura activitati economice in fosta regiune ucraineana, anexata in martie 2014 de Rusia.

Reprezentantii statelor Uniunii Europene au ajuns la un acord de principiu pentru prelungirea cu sase luni a sanctiunilor economice si diplomatice impuse Rusiei pe fondul crizei din Ucraina.

Sanctiunile, care expira pe 31 iulie, au fost prelungite pana pe 31 ianuarie 2016, continutul urmand sa ramana acelasi.