Zeci de mii de persoane s-au adunat sambata in fata cladirii Parlamentului britanic pentru a denunta politica de austeritate a guvernului conservator al premierului David Cameron, relateaza Reuters.

Proteste in LondraFoto: Captura Youtube.com

Protestatarii au marsaluit de la Banca Angliei, aflata in districtul financiar al Londrei, pana la Westminster., purtand cu ei bannere cu mesaje precum "Opriti austeritatea acum" si "Sfidati conducerea Tory".

Politia a refuzat sa estimeze numarul participantilor la actiune. printre cei prezenti s-au numarat cantareata Charlotte Church, actorul de comedie Russell Brand, precum si membri ai sindicatelor.

Potrivit AFP, manifestatia marcheaza "debutul unei campanii de protest, greve, actiuni directe si de nesupunere civica in intreaga tara", a declarat Sam Fairbairn, un responsabil al asociatiei People's Assembly Against Austerity, din care fac parte sindicate, protestatari antirazboi, dar si politicieni laburisti si ecologisti.

"Nu vom avea liniste pana cand cura de austeritate aplicata tarii va fi de domeniul trecutului", a adaugat el.

"Toata lumea din intreaga tara este aici pentru ca s-a saturat de austeritate, taieri, privatizare", a declarat pentru Reuters un profesor universitar.

Taierile bugetare facute de guvernul Cameron au "un efect dramatic'" asupra intregii societati britanice, a afirmat un cadrul didactic pentru AFP.

Reales pe 7 mai pentru un al doilea mandat, David Cameron este periodic acuzat de catre opozantii sai ca duce o politica antisociala, responsabila de adancirea inegalitatilor.