Rusia cere o ancheta internationala privind aselenizarea americana din 1969, anunta un purtator de cuvant al Comitetului de ancheta, dupa ce o investigatie condusa de catre americani vizand FIFA a pus la indoiala corectitudinea alegerii Rusiei drept gazda a editiei din 2018 a Cupei Mondiale de fotbal, relateaza Newsweek, citat de Mediafax. Noua oficiali FIFA au fost vizati de o ancheta americana si elvetiana cu privire la presupuse fapte de coruptie, declansand scandalul care a condus la demisia presedintelui organizatiei Sepp Blatter.

Rusia si Qatarul au negat amandoua ca drepturile lor de a gazdui Cupa Mondiala de fotbal ar avea legatura cu vreo fapta reprobabila. Insa Biroul Federal de Investigatii (FBI, politia federala americana) a confirmat pentru The Telegraf, in urma cu aproximativ doua saptamani, ca lanseaza o ancheta cu privire la oferte de sponsorizare a acestor doua turnee.

Un purtator de cuvant al Comitetului de ancheta al Federatiei ruse, Vladimir Markin, a raspuns anchetei FBI printr-un editorial publicat in editia de vineri a ziarului Izvestia.

Statele Unite au incalcat o linie atunci cand "procurorii (americani) au decis sa se declare arbitri supremi ai fotbalului international" anchetand FIFA, scrie Markin.

"Exista un lucru si mai rau (decat coruptia) - atunci cand oficiali corupti decid sa ￯lupte impotriva coruptiei￯ cu mijloacele lor corupte", continua oficialul rus, acuzand Statele Unite ca-si neglijeaza propriile probleme in acest domeniu.

Intr-o serie de acuzatii abia voalate, Markin pune sub semnul intrebarii aselenizarile americane, subliniind ca este necesara atat anchetarea disparitiei unor secvente filmate la contactul Apollo cu Luna in 1969, cat si testarea "validitatii" celor 400 de kilograme de roca lunara colectata de misiuni americane ulterioare.

"Nu, noi nu sustinem ca ei nu au zburat (pana la Luna) si ca doar au inregistrat un film. Insa toate aceste artefacte stiintifice - sau poate culturale - fac parte din mostenirea umanitatii, iar disparitia lor fara urma este pierderea noastra comuna. O investigatie va arata (ce s-a intamplat)", scrie Markin.

NASA a admis in 2009 ca a sters inregistrarea aselenizarii din motive bugetare, dar ca aceasta a fost refacuta, ulterior, cu ajutorul inregistrarilor de televiziune. Cea mai mare parte a rocii lunare este depozitata la Centrul Spatial Lyndon B. Johnson, in Texas, iar unele fragmente sunt expuse in muzee internationale.

Markin acuza Washingtonul ca este vinovat de instalarea unor oficiali corupti in Ucraina, la 25 de la prabusirea fostei Uniuni Sovietice, ceea ce a condus la razboiul din estul tarii, si le sugereaza procurorilor americani sa investigheze potentiale fapte de coruptie la Cupa Mondiala din 1994, in Statele Unite. El nu precizeaza care sunt motivele pentru care crede ca este necesara o asemenea ancheta.