Premierul danez Helle Thorning-Schmidt si-a recunoscut infrangerea in alegerile generale de joi, in urma carora un partid eurosceptic si antiimigratie a obtinut un scor record, devenind al doilea pe scena politica si aducand victoria blocului de dreapta, anunta Mediafax. Partidul Danez al Poporului (DPP) a devenit, astfel, pentru prima data, cel mai mare partid de dreapta, obtinand 21,1% din voturile exprimate si aducand blocului de dreapta 90 de mandate in Parlament.

Blocul de stanga a obtinut 85 de mandate, iar Helle Thorning-Schmidt a demisionat de la conducerea Partidului Social Democrat (SDP), dupa ce si-a recunoscut infrangerea, in urma unei lupte stranse.

"Acum ii revine lui Lars Lokke Rasmussen (sarcina) sa incerce sa formeze un guvern", a declarat ea, referindu-se la liderul Venstre, principalul partid de dreapta.

Fostul premier Rasmussen urmeaza sa devina premier, in contextul in care DPP, care a sustinut guvernele de dreapta din perioada 2001-2011, nu a anuntat inca daca va intra intr-un guvern de dreapta.

Formatiunea ar putea alege sa nu intre in Guvern si sa sustina blocul de dreapta in Parlament.

"Nu ne este teama sa intram in Guvern, daca aceasta pozitie ne ofera cea mai mare influenta politica", a declarat liderul DPP Kristian Thulesen Dahl pentru agentia de stiri Ritzau.

"Nu este sigur ca ei ne vor face concesiile necesare", a adaugat el, referindu-se la o potentiala coalitie de drepata.

DPP a facut campanie pentru inasprirea regulilor cu privire la imigratie, pensii mai mari pentru persoanele cu venituri mici si alocarea a mai multi bani pentru sanatate si batrani.

"Suntem luati in serios"

"Aceasta campanie electorala a aratat ca suntem un partid pe care ceilalti nu pot pur si simplu sa-l ocoleasca. Suntem un partid de luat in serios in aceasta tara", a spus el.

O serie de scandaluri cu privire la cheltuieli minore a subminat increderea in Rasmussen, al carui partid a obtinut 19,5% din voturile exprimate, pierzand mai mult de unul din patru voturi.

"Venstre a pierdut sustinerea, nu am avut niste alegeri prea bune. Dar exista o majoritate de partide care crede ca Danemarca trebuie sa aiba un nou guvern", a spus el in discursul in care a revendicat victoria.

Imigratia si costurile tot mai mari ale cazarii solicitantilor de azil au fost principalele teme de campanie atat ale dreptei, cat si stangii, alaturi de economie si viitorul statului providenta.

Danemarca a primit aproape 15.000 de solicitanti de azil anul trecut, aproape dublu fata de 2013, multi refugiati din calea conflictelor si saraciei din Africa si Orientul Mijlociu in Europa.

Atat Thorning-Schmidt, care s-a aflat la putere din 2011, cat si blocul opozitiei condus de Rasmussen, care a guvernat tara in perioada 2009-2011, au incercat sa-si asume meritul pentru relansarea economica si sa-i atraga pe alegatori cu promisiunea reducerii imigratiei.

Aproximativ 9% din cei 5,7 milioane de danezi s-au nascut in strainatate.

DPP va stabili agenda

"Partidul (Venstre) nu va fi in masura sa stabileasca agenda unui guvern de dreapta. O va face, in schimb, (liderul DPP) Kristian Thulesen Dahl", a declarat Lars Trier Mogensen, un comentator politic de la ziarul Information, pentru tabloidul Ekstra Bladet.

Altii sugereaza ca DPP va fi nevoit sa intre intr-un guvern de dreapta, ceea ce inseamna ca partidul, acuzat adesea de populism, va fi nevoit sa-si "asume responsabilitatea".

"DPP nu se mai poate ascunde. I-ar trada de alegatorii sai daca nu se alatura Guvernului acum", a declarat Sos Marie Serup, o comentatoare politica, pentru tabloidul BT.

"Alegatorii de dreapta i-au spus Partidului Danez al Poporului ca trebuie sa-si asume responsabilitatea", subliniaza ea.

Cota de popularitate a lui Thorning-Schmidt a avut de suferit cea mai mare parte din mandatul de patru ani, in contextul in care economia s-a adancit si apoi a iesit din recesiune, iar politicile implementate de catre coalitia sa de centru-stanga au fost percepute ca fiind de dreapta, inclusiv taierile de ajutoare sociale si reducerea impozitelor pentru companii.

Insa ea a revenit in sondajele de opinie dupa ce a convocat alegerile, in urma cu trei saptamani, in contextul reluarii cresterii economice - care urmeaza sa atinga 1,7% anul acesta - si dupa ce a adoptat o pozitie dura cu privire la imigratie.

In mod neobisnuit pentru social-democrati, Thorning-Schmidt a facut campanie cu sloganul "Daca vii in Danemarca ar trebui sa muncesti". Guvernul ei a introdus permise de sejur temporar pentru refugiati, in efortul de a stopa un aflux de solicitanti de azil.