Numerosi turisti din Cipru acuza autoritatile ca incearca sa musamalizeze tentativa unor romani de a rapi copii ai britanicilor si irlandezilor aflati in vacanta, informeaza Sky News, potrivit Mediafax.

"Anchetatorii actioneaza ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat", acuza o ruda a unui turist scotian cazat la Hotelul Anastasia Beach.

Potrivit acestuia, turistii sunt "revoltati" in legatura cu reactia politiei, in contextul in care autoritatile au dat asigurari ca nu a existat nicio tentativa de rapire.

Politia cipriota a avertizat joi ca relatarile presei britanice, privind tentativele unor romani de a rapi copii ai turistilor britanici si irlandezi din Cipru, sunt exagerate, precizand ca a fost retinut un tanar bulgar, care ulterior a fost eliberat din lipsa de probe, relateaza Cyprus Mail.

Potrivit sursei citate, ziarele britanice au exagerat situatia, pornind de la un articol cu titlul "Iadul din vacanta", publicat de cotidianul scotian Daily Record, potrivit caruia o banda de trei romani ar fi incercat, marti noapte, sa ademeneasca trei copii intr-o duba. Cei trei copii se aflau cu parintii lor la o petrecere la hotelul Anastasia de pe litoralul cipriot.

Cotidianul precizeaza ca cei trei romani erau deghizati in chelneri si ca i-au urmarit pe copii timp de o saptamana, filmandu-i la piscina si facandu-le fotografii. Ziarul adauga ca planul lor a fost dejucat in ultima clipa de un turist care i-a vazut pe cei trei romani ducand copiii spre o duba. Turistii ar fi imobilizat o femeie si un barbat si ar fi chemat politia, in timp ce un alt barbat ar fi reusit sa fuga.

O purtatoare de cuvant a politiei cipriote, Nikoletta Tyrimou, a declarat insa pentru Cyprus Mail ca incidentul a fost exagerat de presa. "Am primit telefoane toata ziua. Nu stiu in cate feluri sa mai spun: nu s-a intamplat asa", a subliniat Tyrimou, adaugand ca politia a retinut o singura persoana, nu doua, si ca nu exista nicio duba sau persoane deghizate care urmareau copii.

"Politia din districtul Famagusta a fost sesizata marti cu privire la un incident care a avut loc la hotelul Anastasia. Dupa ce au sosit la fata locului, ofiterii de politie au retinut un barbat in varsta de 19 ani din Bulgaria, despre care turistii afirmau ca le-a filmat copiii si incerca sa ii rapeasca", a precizat purtatoarea de cuvant.

"Am interogat suspectul, i-am verificat telefonul si i-am perchezitionat locuinta. Nu am gasit nimic care sa indice ca face parte dintr-o banda care rapeste copii sau ca urmarea copii. El a fost ulterior eliberat, iar politia ia declaratii de la cei prezenti la incident. Investigatia continua, dar va asigur ca nu s-a intamplat cum se relateaza in presa", a mai spus ea.

Un ofiter de presa de la operatorul de turism Thomas Cook a declarat pentru Cyprus Mail ca societatea s-a oferit sa mute la alt hotel toti turistii care au solicitat acest lucru.

Presa britanica a scris anterior ca Thomas Cook a mutat 120 de turisti britanici si irlandezi la alte hoteluri din Cipru, dupa ce trei copii au fost pe punctul de a fi rapiti de trei romani. Presa preciza ca doi dintre suspectii romani au fost retinuti, in timp ce al treilea a reusit sa fuga.