Rada Suprema de la Kiev (parlamentul unicameral ucrainean) a votat joi eliberarea din functie a directorului Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU, serviciile secrete), Valentin Nalivaicenko, in conflict deschis cu autoritatile ucrainene, inclusiv cu puternicul Parchet General, informeaza AFP si Unian, citate de Agerpres.

"Rada (Verhovna Rada) a aprobat cererea de demitere din functie a sefului SBU, Valentin Nalivaicenko", a scris pe contul sau de Twitter presedintele ucrainean Petro Poroshenko, imediat dupa votul in parlament, transmis in direct de televiziunea ucraineana.

Potrivit imaginilor, 248 de deputati din cei 450, cat numara legislativul ucrainean, au votat pentru demiterea lui Nalivaicenko (49 de ani), dintr-un minim necesar de 226.

El a fost numit la conducerea acestui puternic serviciu in februarie 2014, dupa inlaturarea regimului pro-rus al fostului presedinte Viktor Ianukovici. Nalivaicenko a mai condus SBU intre 2006 si 2010.

Sustinator si aliat al primarului capitalei ucrainene, Vitali Kliciko, Nalivaicenko a adunat si acumulat numeroase date privind cazuri de coruptie in care sunt implicati fosti si actuali oficiali de rang inalt din Ucraina, potrivit presei locale.

Dupa un incendiu de proportii la un depozit petrolier de langa Kiev, Nalivaicenko a acuzat in special un fost adjunct al procurorului general, care ar fi acoperit si participat la activitati ilegale de rafinare ce se derulau in mod secret la depozitul care a ars timp de mai multe zile, poluand intreaga regiune a Kievului.

Afirmand ca are dovezi puternice, el a asigurat ca respectivul adjunct de procuror general, demis in februarie, a fost unul dintre oamenii-cheie ai acestui sistem, care a neglijat complet normele de siguranta pentru a obtine produse ieftine. Acesta ar figura printre proprietarii BSRM-Nafta, prin societati offshore, potrivit lui Nalivaicenko.

Poroshenko i-ar fi propus lui Nalivaicenko sa preia conducerea serviciului de informatii externe, dar acesta ar fi declarat la putin timp ca "are de gand sa intre in politica", a declarat Iuri Lutenko, liderul factiunii Blocul Petro Poroshenko (BPP) din parlamentul Ucrainei.