SUA si economiile globale risca sa fie perturbate daca Grecia si creditorii sai nu reusesc sa ajunga la un acord, a avertizat miercuri presedintele Bancii Centrale Americane (Fed), Janet Yellen, scrie AFP.

Alexis TsiprasFoto: Agerpres/Xinhua

Grecia si troica (FMI, UE, BCE) nu reusesc de cateva saptamani sa ajunga la un acord asupra unui pachet de reforme ce ar permite eliberarea unei transe de imprumut de 7,2 miliarde de euro, vitala pentru tara.

"In masura in care va exista un impact asupra economiei din zona euro sau pe pietele financiare globale, fara indoiala vor aparea efecte si asupra Statelor Unite ale Americii", a declarat Yellen.

UPDATE 06:00 Premierul grec, Alexis Tsipras, pleaca joi in Rusia, impreuna cu mai multi ministri cheie, pentru a se intalni cu presedintele Vladimir Putin, au confirmat serviciile sale, in momentul unei reuniuni cruciale a Eurogrupului si in contextul in care negocierile cu UE si FMI au intrat in impas total in ultimele zile, transmite AFP.

Potrivit programului anuntat la Atena miercuri seara, Alexis Tsipras va sosi joi la pranz la Sankt Petersburg (nord-vest), unde are loc Forumul economic international. El va fi insotit de ministrul economiei, Giorgos Stathakis, ministrul energiei, Panagiotis Lafazanis, viceministrul finantelor Nadia Valavani, viceministrul apararii Costas Isichos, de purtatorul de cuvant al guvernului, Gabriel Sakellaridis, precum si de o serie sefi de companii elene.

El va lua cuvantul in fata Forumului vineri, imediat dupa Vladimir Putin, cu care se va intalni in cursul dupa-amiezii, potrivit Agerpres.

Este a doua vizita efectuata de Alexis Tsipras in Rusia in mai putin de doua luni.

UPDATE 01:00 Premierul grec, Alexis Tsipras, spune ca va face tot posibilul ca negocierile de joi din cadrul Eurogrup sa duca la un acord, dar avertizeaza ca guvernul pe care-l conduce este pregatit sa-si asume si un eventual esec al discutiilor, potrivit The Telegraph.

"In momentul de fata nu avem bani", a fost si discursul secretarului de stat elen Euclid Tsakalatos, cel care coordoneaza negocierile cu Troica.

Presedintele zonei euro, Jeroen Dijsselbloem, a dat asigurari miercuri ca vrea sa "pastreze Grecia in zona euro", avertizand ca este "prea devreme" pentru a prezice rezultatul negocierilor, transmite AFP.

"Eforturile mele continua sa se concentreze asupra unei modalitati incredibile de a mentine Grecia in zona euro", a adaugat actualul presedinte al Eurogroup, care este si ministrul olandez al Finantelor, raspunzand unor intrebari in fata comisiei parlamentare de Finante.

"Cred ca orice predictie este prematura", a adaugat Jeroen Dijsselbloem, estimand ca "oamenii trag concluzii pripite".

Totusi, trebuie sa se ajunga la un acord "cat mai repede posibil", pentru a evita ca grecia sa intre in incapacitate de plata, a avertizat seful Eurogroup, adaugand ca "cu cat Grecia va avea nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la un acord, cu atat daunele suferite de economia greaca vor fi mai importante".

Eurogroupul, care urmeaza sa se reuneasca joi la Luxembourg, "ramane deschis la propunerile grecesti": "intrebarea este daca ele vor veni in timp util", a adaugat liderul european.

"Fara propuneri, nu putem sa ne facem o opinie", astfel incat sansele ajungerii la un acord joi sunt "minime", a adaugat Jeroen Dijsselbloe.

Presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a acuzat guvernul grec ca isi inseala alegatorii dupa ce premierul Alexis Tsipras a spus ca cei de la care se asteapta salvarea Greciei, creditoriii internationali, au incercat sa "umileasca" tara, transmite BBCNews online.

Presedintele Comisiei Europene a declarat ca guvernul grec nu a spus adevarul despre propunerile sale de salvare. "Invinovatesc guvernul grec ca a spus oamenilor lucruri care nu sunt in concordanta cu ceea ce i-am spus eu prim-ministrului grec", a declarat Juncker.

Domnul Tsipras a spus ca creditorii vor sa ridice TVA la electricitate. Alti ministri greci au criticat sugestiile creditorilor de crestere a impozitului pe vanzarile pe medicamente. Cu toate acestea, domnul Juncker a spus: "Eu nu sunt in favoarea, si prim-ministrul stie, cresterii TVA la medicamente si energie electrica. Aceasta ar fi o greseala majora".

"Dezbaterea din Grecia si din afara Greciei ar fi mai usoara daca guvernul grec ar spune exact ceea ce propune Comisia", a adaugat el.