​Un tren de marfa incarcat cu electronice a plecat in acest weekend din indepartatul oras chinez Harbin (situat in zona granitei cu Coreea de Nord) si va ajuge in 15 zile la Hamburg, dupa un parcurs de 9.800 km. Pe mare, transportul dureaza 40 de zile, iar China inaugureaza mai multe rute comerciale feroviare cu Europa, ca semn al dorintei de a trimite si mai multe marfuri aici.

Trenul de marfa Harbin-HamburgFoto: Captura YouTube

Trenul format din 49 de containere a plecat sambata din orasul Harbin situat in nord-estul Chinei (oras celebru pentru festivalul sculpturilor de gheata). Garnitura va trece prin Mongolia, Rusia si Polonia, urmand sa ajunga in 15 zile la Hamburg. Marfurile transportate sunt dispozitive electronice, dar si piese auto in valoare totala de trei milioane dolari. Audi, Mercedes-Benz si Foxconn se numara printre companiile interesate de aceasta noua legatura, iar trenurile vor pleca din China si cu marfuri din Coreea de Sud si Japonia.

Marfurile erau transportate pe mare pana acum, durata fiind de 40 de zile, companiile exportatoare primindu-si banii in 30-45 de zile. Acum, cu trenul marfurile ajung de aproape trei ori mai repede, iar companiile chineze isi pot primi banii in sub 20 de zile.

China investeste zeci de miliarde de dolari pentru a dezvolta si infrastructura feroviara a tarilor vecine, urmand sa aiba in schimb un rol esential in comertul cu aceste tari. China vrea sa creeze un fel de "Drum al Matasii" cu Europa, insa ramane o mare problema: China cumpara din Europa mult prea putine produse, astfel ca trenurile se vor intoarce din Germania in China aproape goale.

Se spera insa ca existenta acestei legaturi mult mai rapide vor stimula si exporturile europene catre China, companii din Elvetia, Italia si Germania declarandu-se interesate de aceste trenuri de marfa.

Pentru China, rutele feroviare cu Europa ofera siguranta ca in caz de probleme pe mari, exista o varianta de rezerva.