Incep sa apara primele rezultate dupa primul tur al alegerilor locale, desfasurat duminica in Republica Moldova. Presa locala relateaza ca, dupa numararea a 30% din procesele verbale, controversatul Ilan Shor, invinuit in dosarul de miliarde de la cele trei banci, a obtinut 61% din voturile locuitorilor din Orhei, iar dupa procesarea a peste 80% dintre procesele verbale, Renato Usatii este lider absolut cu peste 73,89 % din voturi in Balti. La Chisinau, primarul pro-european Dorin Chirtoaca (Partidul Liberal) are 37,4%, iar candidata socialistilor Zinaida Greceanii are 35,9% din voturi.

Renato UsatiiFoto: Captura YouTube

Alegeri in Orhei

Controversatul Ilan Shor, invinuit in dosarul de miliarde de la cele trei banci, a obtinut peste 61 la suta dintre voturile locuitorilor din Orhei, arata rezultatele partiale dupa prelucrarea a peste 30% din procesele verbale de la Orhei, potrivit jurnal.md.

Ilan Shor, din partea Miscarii Social-Politice "Ravnopravie" este urma de Vitalie Colun (PLDM - Partidul Liberal Democrat din Moldova) cu 11,90% şi de Roman Boţan (PL - Partidul Liberal) - cu 8,34%.

Amintim ca raportul companiei Kroll, care a investigat furtul de miliarde de la cele trei banci, il prezinta pe Ilan Shor drept principalul actor al acestor operatiuni frauduloase.

Raportul Kroll releva faptul ca la Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank s-ar fi delapidat, in perioada 2012-2014, circa 18 miliarde de lei, dintre care 13,3 miliarde reprezinta creditele neperformante acordate, iar 4,7 miliarde sunt dobanzile neachitate. Investigatia internationala il prezinta pe controversatul om de afaceri Ilan Shor drept persoana care ar fi fost in prim-planul acestor operatiuni frauduloase.

Si asta pentru ca imprumuturile neperformante ar fi fost acordate pentru cinci firme care apartin lui Shor.

Alegeri in Balti

Jurnal.md mai informeaza ca, supa procesarea a peste 80% din procesele verbale, se poate spune ca Renato Usatii a castigat alegerile la Balti.

Acesta conduce cu 73,89% din voturi, departe de urmatorul clasat.

Urmeaza candidatul PCRM (Partidul Comunistilor din R. Moldova), Octavian Mahu, cu doar 8,01% si cel al PLDM (Partidul Liberal Democrat din Moldova), Boris Marcoci - cu 4,24%.