(Articol actualizat 11.52): Primarul in functie Dorin Chirtoaca (Partidul Liberal) a obtinut 37,57% din voturi in primul tur al alegerilor locale din Chisinau, potrivit rezultatelor dupa numararea a 100% din procesele verbale, anunta Publika.md. Candidata socialistilor pro-rusi, Zinaida Greceanii, a obtinut 35,69% din voturi, iar in turul doi se anunta o lupta stransa intre candidatul pro-european Chirtoaca si candidata pro-rusa.

Dorin ChirtoacaFoto: Agerpres

Alegerile locale din Republica Moldova au avut loc pe fondul demisiei prezentate vineri de catre premierul Chiril Gaburici si in contextul crizei financiare generate de disparitia unui miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc. Analistii politici considera ca de rezultatele alegerilor locale ar putea depinde si viitoarea coalitie majoritara de la Chisinau, in favoarea careia s-au pronuntat cele doua partide din actuala alianta minoritara aflata la guvernare (Partidul Liberal Democrat, al lui Vlad Filat, si Partidul Democrat, condus de Marian Lupu) dupa ce premierul Chiril Gaburici si-a prezentat demisia.

UPDATE ora 10:07 Primarul in functie Dorin Chirtoaca (Partidul Liberal) a obtinut 37,4% din voturi, reiese dupa numararea a 99,03% din procesele verbale, anunta Publika.md. Candidata socialistilor Zinaida Greceanii a obtinut 35,9% din voturi.

Rezultatele preliminarii prezentate de CEC: 15 iunie 2015, ora 07:20

Chisinau, 99.03% procese verbale procesate:

PL, Dorin Chirtoaca - 37,4%

PSRM, Zinaida Greceanii - 35,9%

BPPPE, Oazu Nantoi - 14,81%

PPN, Ilian Casu - 4,85%

PCRM, Vasili Chirtoca - 4,02%

PLDM, Serafim Urechean - 2,71%

PDM, Monica Babuc - 1,93%

Potrivt rezultatelor preliminare marea batalie pentru primaria Capitalei se va da, cel mai probabil, peste doua saptamani. In cel de-al doilea tur de scrutin vor lupta liberalul Dorin Chirtoaca si socialista Zinaida Greceanii.

Urmatorii clasati la alegerile pentru Primaria Chisinaului:

Oazu Nantoi (Blocul electoral "Platforma Populara Europeana din Moldova", formatiune condusa de Iurie Leanca, fost premier) - 10,08%

Ilian Casu (Partidul Nostru) - 4,88%

Vasili Chirtoca (Partidul Comunistilor) - 3,96%

Serafim Urechean (Partidul Liberal Democrat condus de Vlad Filat, fost premier) - 2,67%

Monica Babuc (Partidul Democrat condus de Marian Lupu) - 1,83%

Alegeri locale au avut loc si in Balti si Orhei. Rezultatele preliminare (sursa: Publika.md):

BALTI, 27,12% procese verbale procesate:

PPPN, Renato Usatai - 73,12%

PCRM, Octavian Mahu - 8,22%

PLDM, Boric Marcoci - 4,36%

ORHEI, 20% procese verbale procesate:

MPR, Ilan Shor - 61,07%

PLDM, Colun Vitalie - 12,29%

PL, Botan Roman - 7,24%

PDM, Ion Stratulat - 4,68%

  • Rata de participare la localele din Republica Moldova - peste 48%

Sectiile de votare pentru alegerile locale din Republica Moldova s-au inchis duminica la ora 21:00, rata de participare la nivel national anuntata cu putin timp inainte de inchiderea urnelor fiind de 48,9%.

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, pana la ora 21:00, la urnele de vot s-au prezentat circa 1.380.000 de alegatori inscrisi pe listele de vot. Pe listele suplimentare au votat aproximativ 7.000 de cetateni cu drept de vot.

Potrivit aceleiasi surse, nu au fost inregistrate abateri grave de la legislatie, ci doar cazuri izolate de propaganda electorala.

Alegerile locale din Republica Moldova au avut loc pe fondul demisiei prezentate vineri de catre premierul Chiril Gaburici si in contextul crizei financiare generate de disparitia unui miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc.

Analistii politici considera ca de rezultatele alegerilor locale de duminica ar putea depinde si viitoarea coalitie majoritara de la Chisinau, in favoarea careia s-au pronuntat cele doua partide din actuala alianta minoritara aflata la guvernare (Partidul Liberal Democrat, al lui Vlad Filat, si Partidul Democrat, condus de Marian Lupu) dupa ce premierul Chiril Gaburici si-a prezentat demisia.