Marea Britanie si-a retras agentii din "tari ostile" dupa ce Rusia si China au accesat informatii strict secrete continute in dosarele dezvaluite de fostul contractor al NSA Edward Snowden, relateaza Sunday Times, potrivit Mediafax.

Edward SnowdenFoto: Agerpres/AP

Serviciile de informatii MI6, care opereaza in strainatate si au ca misiune sa apere interesele Marii Britanii, si-au retras agentii din cateva tari, afirma publicatia, citand oficiali de la biroul premierului David Cameron, de la Ministerul de Interne si serviciile de informatii.

Statele Unite vor ca Snowden sa fie adus in fata justitiei dupa ce a publicat documente secrete, a fugit din tara si a primit azil la Moscova in 2013.

Snowden ar fi descarcat 1,7 milioane de documente secrete inaunte de a fugi din Statele Unite.

Potrivit BBC, oficialii din cadrul serviciilor de informatii au avertizat de multa vreme asupra pericolelor reprezentate de informatiile dezvaluite de Snowden si a potentialului lor impact asupra sigurantei cetatenilor britanici.

Rusia si China au reusit sa acceseze documentele criptate, care contin detalii ale unor tehnici secrete ale serviciilor de informatii ce pot permite identificarea spionilor britanici si americani, sustine cotidianul.

Totusi un oficial din cadrul biroului lui Cameron a declarat ca nu exista "dovezi ca cineva ar fi fost afectat". O purtatoare de cuvant a lui Cameron a refuzat sa comenteze atunci cand a fost contactata de Reuters, iar reprezentantii serviciilor britanice de informatii nu a raspuns solicitarilor de a comenta informatia.