Statele Unite iau in considerare construirea mai multor baze militare in Irak pentru contracararea militantilor Statului Islamic, o masura care va necesita cresterea numarului de militari americani, a declarat joi seful Statului Major Interarme al SUA, potrivit Mediafax.

La o zi dupa ce Casa Alba a anuntat mobilizarea altor 450 de militari americani in Irak si infiintarea unui nou centru de instructie in provincia Anbar, generalul Martin Dempsey a declarat ca Pentagonul ia in considerare mai multe zone strategice precum coridorul Bagdad-Tikrit si mai spre nord, catre Mosul.

Dempsey a recunoscut ca aceasta presupune trimiterea mai multor militari americani in Irak, care erau deja in numar de 3.100 inainte de anuntul de miercuri.

Presedintele american, Barack Obama, a declarat ca trupele nu se vor implica in luptele din Irak, unde Pentagonul se bazeaza pe campania aeriana despre care oficialii sustin ca a provocat moartea a mii de membri ai Statului Islamic si a erodat capacitatile gruparii teroriste.

Intrebat despre comentariile lui Dempsey, consilierul pentru securitate nationala al Casei Albe, Ben Rhodes, a declarat pentru MSNBC ca "daca (Obama) primeste recomandarea de a avea o alta facilitate ca aceasta, o va analiza".

Posibilitatea unor centre de instructie viitoare, precum cel de la baza militara Taqaddum situata la aproximativ 25 de kilometri de Ramadi, face parte "dintr-o planificare prudenta", a declarat generalul.

"Este o planificare foarte practica, ce ia in considerare localizarea geografica, reteaua de drumuri, aerodromurile, locurile unde putem amplasa aceste centre", a adaugat el.

Dempsey considera improbabila infiintarea in curand a unui alt centru precum cel din provincia Anbar.

"Dar pot concepe posibilitatea amplasarii lui undeva pe coridorul care duce de la Bagdad la Tikrit si Kirkuk sau spre Mosul. Asa ca luam in considerare aceasta zona", a afirmat el.