Regele Spaniei Felipe al VI-lea a decis sa-i retraga titlul de ducesa surorii sale, infanta Cristina, care este acuzata de delicte fiscale intr-un scandal de coruptie in care este implicat sotul ei, a anuntat joi Palatul Regal, relateaza France Presse, citata de Agerpres.

"Buletinul oficial de stat va publica maine un decret regal prin care Majestatea Sa Regele revoca utilizarea titlului de Ducesa de Palma de Mallorca de catre Alteta Regala, infanta Cristina", a declarat palatul intr-un comunicat.

Infanta Cristina, 49 de ani, este acuzata de infractiuni fiscale in legatura cu afacerile sotului ei, Inaki Urdangarin, 47 de ani. Titlul de ducesa i-a fost conferit in 1997 de tatal ei, regele Juan Carlos.

Fost campion olimpic la handbal, Inaki Urdangarin este suspectat ca s-a folosit de pozitia sa in cadrul familiei regale pentru a obtine contracte in Insulele Baleare si la Valencia prin intermediul unei societati non-profit, Noos, pe care o prezida. Platile ilegale ajung la suma de 6,1 milioane de euro.

La patru ani de la deschiderea anchetei, judecatorul Jose Castro, insarcinat cu ancheta, a dispus la 22 decembrie anul trecut sa o trimita in fata instantei pe sora lui Felipe al VI-lea, o premiera in istoria monarhiei spaniole.

Magistratul o suspecteaza pe Cristina ca a participat "activ" la frauda folosind in scopuri personale o parte din banii deturnati prin intermediul unei companii fictive, Aizoon, detinuta in mod egal de cei doi soti.