"La Petite Danseuse de quatorze ans", una dintre cele mai renumite sculpturi realizate de Edgar Degas, estimata la un pret cuprins intre 10 milioane si 15 milioane de lire sterline (13,7 milioane - 20,5 milioane euro), va fi pusa in vanzare la o licitatie organizata de casa Sotheby's, pe 24 iunie, citeaza Mediafax.

Potrivit bbc.com, sculptura reprezintă una dintre puţinele statui din bronz realizate de Degas care se află încă într-o colecţie privată, întrucât majoritatea operelor artistului francez sunt deţinute în prezent de diverse muzee prestigioase, precum Tate London şi Philadelphia Museum of Art.

Helena Newman, curator al casei Sotheby's, consideră că această operă de artă reprezintă "o sculptură legendară, cea mai importantă dintre creaţiile lui Degas".

"Această operă ambiţioasă şi profund inovatoare reprezintă apogeul carierei sale de sculptor şi această licitaţie va reprezenta o şansă rară de a achiziţiona o legendă a artei impresioniste", a adăugat Helena Newman.

Sculptura - al cărei model a fost Martie van Goethem, o tânără studentă din Belgia de la cursurile de balet organizate de Opera din Paris în 1881 - este o operă în bronz în mărime naturală, realizată iniţial în ceară.

Sculptura a fost apoi îmbrăcată cu un corset, un tutu şi pantofi de balet şi poartă pe cap o perucă realizată din păr natural.

În ciuda celebrităţii sale actuale, sculptura nu a fost prea bine primită de public atunci când a fost expusă pentru prima dată, la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Opera de artă a fost "acuzată" în acea perioadă că ar reprezenta o adolescentă într-o manieră animalică, fiind comparată cu o maimuţă care posedă un chip "pe care pot fi citite tot felul de promisiuni detestabile, semnul unui caracter deosebit de vicios".

Însă criticii de artă din epocă au recunoscut realismul uluitor al sculpturii.

Cele 28 de copii ale operei originale, care sunt expuse în prezent în diverse muzee şi galerii de artă din lumea întreagă, au fost realizate după moartea lui Edgar Degas, care a decedat în 1917, la vârsta de 83 de ani.

Istoricul de artă Richard Kendall consideră că această operă de artă "este una dintre cele mai renumite trei sau patru sculpturi din epoca modernă".

"Alături de «Sărutul» lui Rodin şi de «Gânditorul» de acelaşi artist şi, poate, de «Statuia Libertăţii» lui Bartholdi, statueta lui Degas care reprezintă o tânără balerină a devenit o operă ce este uşor recunoscută de milioane de oameni şi care este admirată în lumea întreagă", a adăugat acelaşi istoric de artă.

La începutul acestui an, o operă de Alberto Giacometti, intitulată "L'Homme au doigt" ("Pointing Man"), a devenit cea mai valoroasă sculptură tranzacţionată vreodată la o licitaţie, după ce a fost vândută cu 141,3 milioane de dolari.