Fondul Monetar International a ridicat dramatic joi miza negocierilor cu Grecia pentru un nou acord, anuntand ca delegatia sa a incheiat discutiile la Bruxelles si s-a intors acasa, invocand faptul ca distanta fata de pozitia Atenei este prea mare pentru a putea fi acoperita, informeaza Reuters.

Alexis TsiprasFoto: Agerpres/Xinhua

Anuntul surpriza al FMI a fost facut in contextul in care Uniunea Europeana a transmis un mesaj dur guvernului de stanga al lui Alexis Tsipras spunandu-i sa inceteze sa parieze cand e in joc viitorul tarii si sa ia decizia cruciala necesara pentru a evita intrarea in imposibilitatea de plata.

O sursa de la Atena a declarat pentru Reuters ca intreaga delegatie elena care a luat parte la negocierile pentru un nou acord a parasit joi Bruxelles-ul intorcandu-se acasa, invocand, de asemenea, neintelegeri majore.

"Sunt diferente majore intre noi in majoritatea ariilor cheie. Nu s-au inregistrat recent progrese in diminuarea acestor diferente astfel incat suntem departe de un acord", a declarat purtatorul de cuvant al FMI Gerry Rice.

Rice a mai precizat ca problemele cheie raman pensiile, taxele si finantarile. Echipa tehnica a FMI s-a intors in SUA insa ramane "pe deplin" in legatura cu Atena.

Pietele europene au scazut imediat dupa comentariile FMI.