Standard&Poor's a retrogradat ratingul Greciei cu o treapta, la nivelul CCC, punand la indoiala sustenabilitatea datoriilor tarii dupa ce Guvernul a amanat pentru sfarsitul lui iunie plata unei datorii de 1,6 miliarde euro catre FMI, care ar fi trebuit sa aiba loc in patru rate pe parcusul lunii, informeaza Mediafax.

Agentia de evaluare financiara a explicat intr-un comunicat ca prin aceasta amanare autoritatile elene au dat prioritate platii pensiilor si cheltuielilor interne si nu platii datoriilor.

Grecia si-a exercitat dreptul legal de a grupa obligatiile financiare catre FMI scadente in iunie intr-o singura plata, la sfarsitul lunii, in speranta ca intre timp va punea sa incheie acordul cu creditorii internationali, reprezentati de Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si FMI.

Cu toate acestea, pare improbabil ca autoritatile elene vor putea sa achite 1,6 miliarde de euro fara sa incheie acordul cu creditorii internationali referitor la reforme, iar negocierile de la Bruxelles sunt blocate, sporind riscul unui default iminent, comenteaza Reuters.

S&P a precizat ca perspectiva ratingului Greciei este negativa, avand in vedere riscul de inrautatire a situatiei lichiditatilor Guvernului, bancilor si economiei in general.

Moody's a inrautatit la randul ei ratingul Greciei, in luna aprilie, cu o treapta, la nivelul Caa2, cu persoectiva negativa, din cauza incertitudinilor ca autoritatile elene vor putea incheia acordul cu creditorii.

Comisia Europeana a anuntat miercuri seara ca ultimele propuneri de reforma avansate de Grecia pentru a obtine un nou ajutor financiar nu corespund intelegerilor convenite acum o saptamana si, in prezent, mingea este in mod clar in terenul Guvernului condus de socialistul Alexis Tsirpas.

Grecia are o datorie totala de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana. Guvernul de la Atena mai are de primit din partea institutiilor financiare 7,2 miliarde de euro prin programul de sustinere financiara de 240 de miliarde de euro care se incheie in aceasta luna.