Papa Francisc a aprobat infiintarea unui tribunal pentru audierea cazurilor episcopilor acuzati ca au acoperit abuzurile comise de preoti asupra copiilor, relateaza BBC News, potrivit Mediafax. Aceasta miscare fara precedent intervine in urma recomandarilor nou-creatului comitet privind abuzurile sexuale comise de clerici. Tribunalul va avea competenta de a pedepsi episcopii care nu au protejat tinerele victime.

Grupurile formate din fostele victime cer de multa vreme Vaticanului sa depuna mai multe eforturi pentru a trage la raspundere episcopii pentru abuzurile care au avut loc sub privirile lor. Anul trecut, ONU a criticat puternic Biserica pentru ca nu a reusit sa puna capat abuzurilor si ca a permis acoperirea preotilor vinovati.

O declaratie din partea Vaticanului afirma ca departamentul se va afla sub auspiciile Congregatiei pentru Doctrina si Credinta. Scopul sau va fi sa "judece episcopii pentru abuz de putere in legatura cu abuzurile comise asupra minorilor", adauga comunicatul. Parintele Federico Lombardi, un purtator de cuvant al Vaticanului, a declarat ca episcopii pot fi judecati si daca nu au reusit sa impiedice producerea unor astfel de abuzuri.

Intr-o prima faza, plangerile vor fi investigate de unul dintre cele trei departamente ale Vaticanului in functie de jurisdictia de care apartin episcopii, dupa care ele vor fi judecate de departamentul doctrinal.