Parlamentarii britanici au sustinut, marti, cu o majoritate covarsitoare organizarea unui referendum privind ramanerea Marii Britanii in Uniunea Europeana, relateaza BBC News Online, citata de Mediafax.

Proiectul de lege a fost aprobat cu 544 de voturi pentru si 53 impotriva. Conservatorii si laburistii au sustinut proiectul de lege, in timp ce Partidul National Scotian (SNP) s-a opus. Proiectul va fi supus acum unei a doua lecturi si va fi examinat de o comisie parlamentara.

Ministrul britanic de Externe, Philip Hammond, a declarat ca unei "generatii" i-a fost negat dreptul de a-si exprima opinia cu privire la locul Marii Britanii in Europa, iar publicul trebuie sa aiba acum ultimul cuvant.

"Avem nevoie de o schimbare fundamentala in modul in care opereaza Uniunea Europeana. Acum este o uniune care are in centrul sau o zona euro cu 19 membri care isi vor aprofunda integrarea", a declarat Hammond.

"Prin urmare este nevoie de o recunoastere explicita ca cei care nu fac parte din acest nucleu nu trebuie sa urmeze o uniune mai stransa. Trebuie sa existe o protectie explicita a intereselor celor care nu sunt membri ai zonei euro in timp ce UE merge mai departe", a adaugat el.

Laburistii s-au opus referendumului in timpul campaniei pentru alegerile generale dar de atunci si-au schimbat opinia, declarand ca nu se vor opune legii, desi vor incerca sa obtina mai multe schimbari.

Ministrul de Externe al Guvernului din umbra, Hilary Benn, a declarat ca laburistii vor face o campanie puternica pentru ca Marea Britanie sa ramana membra a Uniunii Europene, contrastand puternic cu ceea ce el a numit semnale confuze din partea Guvernului.

Fostul lider al SNP Alex Salmond a declarat ca "nimeni nu crede" ca David Cameron vrea sa scoata Marea Britanie din UE si a sugerat ca proiectul a fost conceput astfel incat sa calmeze parlamentarii conservatori.

"Aceasta lege se bazeaza pe un nonsens si o contradictie", a adaugat el. "Premierul propune organizarea acestui referendum ca o tactica politica ... si de aceea exista atat de multa suspiciune, nu numai in randul oponentilor Europei, ci si a celor care sunt sustinatori ai Europei", a continuat el.