Tarile din G7 sunt pregatite sa "inaspreasca sanctiunile" impotriva Rusiei "daca va fi nevoie", a afirmat luni cancelarul german Angela Merkel, in conferinta de presa sustinuta la inchiderea summitului celor sapte mari puteri industriale, scrie AFP.

"O ridicare a sanctiunilor este legata de respectarea acordurilor de la Minsk" care vizeaza in special incetarea focului in estul Ucrainei, a adaugat ea, la castelul Elmau din Bavaria, in sudul Germaniei.

"Suntem preocupati de recentele intensificari ale luptelor pe linia de contact. Reiteram apelul respectarii depline a incetarii focului si la retragerea armelor grele lansat tuturor partilor", afirma G7, in comunicatul sau final.

"Reamintim ca durata sanctiunilor trebuie clar legata de aplicarea integrala a acordurilor de la Minsk si de respectarea suveranitatii Ucrainei de catre Rusia. Aceste sanctiuni vor putea fi ridicate atunci cand Rusia isi va respecta aceste angajamente", se mai arata in comunicatul celor sapte tari membre ale acestui grup (Germania, Canada, Statele Unite, Franta, Italia, Marea Britanie si Japonia).