Ministrul grec al Finantelor i-a cerut cancelarului german Angela Merkel sa aiba fata de tara sa un "Discurs al Sperantei" prin care sa semnaleze ca Europa este gata sa renunte la solicitarile de austeritate, precum a facut in cazul Germaniei la sfarsitul celui de al Doilea Razboi Mondial.

Yanis Varoufakis, ministrul grec de Finante, la BruxellesFoto: Consiliul European

Intr-o postare pe Facebook facuta duminica, Yanis Varoufakis a comparat situatia Greciei cu cea a Germaniei postbelice, cand fostul secretar de stat american James F. Byrnes a calatorit pana la Stuttgart unde a sustinut un discurs istoric.

Acel discurs sustinut in 1946 a marcat o inlocuire a viziunii punitive, preferata de natiunile care invinsesera Germania, oferindu-le astfel nemtilor posibilitatea sa recupereze si sa se dezvolte, arata Varoufakis.

"Sapte decenii mai tarziu, este tara mea, Grecia, care are nevoie de o astfel de sansa", sustine ministrul elen.

"Se cere mai multa austeritate de la o economie care e in genunchi, ca urmare a unei doza de austeritate pe care vreo tara a trebuit sa o indure in vreme de pace", scrie Varoufakis.

"Nicio oferta de reducere a datoriilor. Niciun plan de stimulare a investitiilor. Si, cu siguranta, pana acum, niciun <> pentru acest popor cazut", a continuat ministrul elen.