Rusia isi va dezvolta capacitatile ofensive si intentioneaza sa creeze sisteme care pot depasi elementele antiracheta instalate de NATO in tarile europene, avertizeaza presedintele rus, Vladimir Putin. Doar o persoana "bolnava la minte" poate crede ca Rusia ar putea ataca Alianta Nord-Atlantica, afirma insa presedintele rus, Vladimir Putin, adaugand ca Statele Unite vor deteriorarea relatiilor Moscovei cu UE si sugerand ca Washingtonul a provocat criza din Ucraina.

Vladimir PutinFoto: Agerpres / Tanjug

"Statele Unite au iesit in mod unilateral din Acordul privind apararea antiracheta (ABM), un pilon al sistemului de securitate international. In acest caz, oare tot Rusia a dat dovada de agresivitate?! Noi nu facem decat sa raspundem amenintarilor care ne vizeaza. Si o facem in mod limitat, pentru a garanta securitatea Rusiei. Sau poate ca cineva se astepta sa predam armele?!", a declarat Putin intr-un interviu acordat cotidianului italian Corriere della Sera.

"Intr-o perioada, le-am propus partenerilor nostri americani sa construim impreuna un sistem de aparare antiracheta: Rusia, SUA si Europa. Propunerea noastra a fost respinsa. Atunci ne-am gandit: este un sistem costisitor si inca nu ii cunoastem eficienta. Normal ca, pentru a garanta partea noastra a echilibrului strategic, vom dezvolta potentialul ofensiv strategic si ne gandim sa cream sisteme care sa poata depasi sistemul antiracheta (al NATO). Va pot spune ca am facut progrese importante in aceasta directie", a atras atentia presedintele Rusiei.

"Rusia nu are o atitudine conflictuala fata de nimeni; oricum, in aceste probleme, dupa cum spunea Otto von Bismarck, nu conteaza discursul, ci potentialul. Care sunt capabilitatile militare? Bugetul militar al Statelor Unite depaseste cheltuielile militare ale tuturor tarilor lumii, in comun. Bugetul NATO este de zece ori mai mare decat cel al Rusiei. Rusia nu mai are baze militare in strainatate. Politica noastra nu mai are caracter mondial, ofensiv sau agresiv", a dat asigurari liderul de la Kremlin, care luni va incepe o vizita in Italia si la Vatican.

Vladimir Putin a condamnat "comportamentul agresiv" al Statelor Unite, precizand ca in largul Norvegiei patruleaza permanent submarine militare americane si amintind de extinderea Aliantei Nord-Atlantice spre est, in apropierea frontierelor Rusiei.

Rusia a denuntat in mai multe randuri planul Aliantei Nord-Atlantice de a instala elemente antiracheta in Romania si Polonia.

  • Putin: Doar un om "bolnav la minte" poate crede ca Rusia va ataca NATO

Doar o persoana "bolnava la minte" poate crede ca Rusia ar putea ataca Alianta Nord-Atlantica, afirma presedintele rus, Vladimir Putin, afirmand ca Statele Unite vor deteriorarea relatiilor Moscovei cu UE si sugerand ca Washingtonul a provocat criza din Ucraina.

"Doar o persoana bolnava la minte sau in somn isi poate imagina ca Rusia ar putea ataca NATO la un moment dat. Sustinerea acestei idei nu are sens, este lipsita de fundament", a declarat Vladimir Putin intr-un interviu acordat ziarului italian Corriere della Sera.

"Dar poate ca cineva are interesul de a alimenta aceste temeri. Eu pot doar sa presupun. Spre exemplu, Statele Unite nu vor prea mult apropierea Rusiei de Europa. Nu o afirm, o spun ca ipoteza", a adaugat presedintele Rusiei.

"Sa presupunem ca Statele Unite vor mentinerea rolului de conducere in comunitatea transatlantica. Au nevoie de o amenintare externa, de un inamic, pentru a-si garanta acest rol. Iar Iranul nu este o amenintare care sa intimideze suficient de mult. Cum poti crea temeri? Dintr-o data, izbucneste criza din Ucraina. Rusia este fortata sa actioneze. Poate totul a fost cu intentie, nu stiu. Dar noi nu am facut-o", a explicat liderul de la Kremlin.

"Vreau sa va spun: nu trebuie sa va temeti de Rusia. Lumea s-a schimbat atat de mult incat, in acest moment, persoanele rationale nu isi pot imagina un conflict militar de o amploare atat de mare. Noi avem alte lucruri de facut, va pot asigura in acest sens", a insistat Vladimir Putin.