Guvernul de stanga din Grecia ar putea convoca alegeri anticipate in cazul in care creditorii internationali nu usureaza conditiile pentru un acord de tipul bani pentru reforme, a anuntat vineri vice-ministrul elen pentru Securitate Sociala Dimitris Stratoulis, informeaza Reuters. Intre timp, bursele europene au deschis vineri in scaderea, pe fondul incertitudinilor privind situatia Greciei, care ar trebui sa inapoieze in cursul acestei zile creditorilor internationali suma de 300 milioane de euro, prima din cele 4 transe, in valoare totala de 1,6 miliarde de euro, pe care tara mediteraneana trebuie sa le plateasca luna aceasta.

"Creditorii vor sa impuna masuri dure. Daca nu dau inapoi de la acest pachet de santaj, guvernul (¬) va trebui sa caute solutii alternative, alegeri", a declarat ministrul.

Dimitris Stratoulis este mai apropiat de factiunea de extrema stanga din Syriza, si este neclar deocamdata daca declaratia sa exprima o viziune a partidului. Insa evidentiaza mania profunda fata de propunerea creditorilor si un sentiment din ce in ce mai bine resimtit ca partidul va cauta alternative care sa ii permita sa evite acceptarea planului.

Grecia a intarziat plata unui prime transe a datoriei catre FMI, scadenta vineri. Premierul elen Alexis Tsipras , care se confrunta cu un val de critici din partea suporterilor sai de stanga, a solicitat schimbarea conditiilor dure propuse de creditorii internationali in schimbul unui imprumut care sa ajute Grecia sa evite defaultul.

Bursele europene au reactionat, deschizand sedintele de tranzactionare in scaderea. Astfel, la ora 7:00 GMT indexul pan-European FTSEurofirst 300 scazuse cu 0,6 procente pana la 1,548.10 puncte.

Indexul a scazut cu 4,3 procente de la inceputul saptamanii, anuntand cea mai abrupta scadere saptamana inregistrata din decembrie.