FMI si UE au cerut Greciei sa vanda active de stat, sa taie pensiile si reformeze piata muncii, au declarat Reuters doua surse familiare cu planul. Solicitarile depasesc “linia rosie” pe care a stabilit-o pana acum executivul elen.

Alexis TsiprasFoto: Agerpres/Xinhua

Daca Grecia accepta planul, creditorii sai vor debloca 10,9 mld euro, fonduri de bail-out pentru banci nefolosite ce au fost returnate Fondului de Stabilitate Financiara.

Aceasta finantare ar permite Greciei sa-si achite obligatiile financiare in iulie si august, au spus sursele citate.

Intr-o propunere de cinci pagini inaintata premierului elen Alexis Tsipras in Bruxelles miercuri, creditorii UE si FMI au cerut Atenei reducerea cheltuielilor cu pensiilor cu 1% din PIB si promisiunea ca nu vor renunta la reformele care au devenit deja legi.

De asemenea, au cerut Greciei sa stranga 1,8 mld. euro (1% din PIB) prin majorarea TVA la 11% pentru produse precum medicamentele si la 23 puncte procentuale pentru electricitate si alte bunuri, au spus sursele Reuters.

Creditorii internationali vor ca Atena sa renunte la o facilitate pentru pensionarii cu venituri mici denumita EKAS pentru a economisi 800 mil. euro pana in 2016, o masura ce ar incalca promisiunea facuta de Tsipras de a evita noi taieri de pensii.

Propunerea prezentata include si o majorare a contributiilor pentru sanatate si o taiere a subventiilor pentru combustibili.

Creditorii i-au cerut lui Tsipras si sa nu ia vreo masura unilaterala de restaurare a drepturilor colective prin cresterea salariului minim la nivelul de dinaintea crizei, lucru pe care premierul grec l-a promis inainte sa vina la putere in ianuarie.

Atenei i se solicita si sa se angajeze sa privatizeze operatorul de retea electrica ADMIE, porturile majore ale Greciei - Pireu si Salonic, fostul complex Aeroportuar Hellenikon, cea mai mare rafinarie din tara, Hellenic Petroleum si operatorul telecom national OTE.

Partidul Syriza al premierului Tsipras s-a opus constant vanzarii unor dintre activele mentionate, precum ADMIE si Hellenicon.

Propunerea nu face nicio referire la oferirea de bani pentru plata datoriilor, au spus sursele, desi acest lucru este una din solicitarile majore ale Atenei. Totusi, cele doua parti au sugerat ca acest punct ar putea fi rezolvat ulterior.