Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a acuzat Republica Moldova si Ucraina de faptul ca ar fi impus "o blocada social-economica foarte dura" regiunii transnistrene si a promis, la Tiraspol, ca Rusia va fi "intotdeauna alaturi de Transnistria", scrieDeutsche Welle.

HotNews.roFoto: Hotnews

Vicepresedintele Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Jelezniak, a declarat marti, la randul sau, ca s-ar putea ca Rusia "sa fie nevoita" sa inceapa razboiul in Transnistria si a sugerat ca de data aceasta armele vor fi indreptate impotriva Ucrainei.

Serghei Jelezniak a facut declaratiile in cadrul unui interviu televizat. El s-a aratat iritat de numirea ex-presedintelui georgian, Mihail Saakasvili in calitate de guvernator al regiunii Odessa de catre presedintele Porosenko.

Oficialul rus a spus ca aceasta a nemultumit si Tiraspolul, insinuand ca Saakasvili si-ar dori sa atace, cu mana Ucrainei, fortele ruse de pacificare din regiunea transnistreana.

"In cazul unui pericol de atac contra pacificatorilor rusi din Transnistria, Rusia va fi nevoita sa inceapa razboiul", a spus Jelezniak.

"Ei au inteles ca nu pot implica Rusia intr-un conflict militar si au inceput sa se uite spre Transnistria. Un nou conflict militar in Transnistria face parte din planul lor de mai mult timp. Dar acolo locuiesc peste 160 de mii de cetateni rusi, plus pacificatorii nostri", a mai spus acesta.

​"Atentie la Transnistria", a avertizat Neil Buckley, editor pentru Europa de Est al Financial Times, intr-un articol publicat miercuri pe blogurile FT referitor la faptul ca regiunea separatista a Republicii Moldova "se contureaza ca urmatorul punct fierbinte in relatia RUsia-Ucraina".

Un post de televiziune al Ministerului rus al Apararii sustine ca Romania ar analiza posibilitatea lansarii unei operatiuni militare in regiunea separatista moldoveana Transnistria, un expert de la Tiraspol avertizand ca regimul Evgheni Sevciuc poate mobiliza rapid pana la 50.000 de rezervisti.