Pentagonul a estimat miercuri ca mai mult de 50 de laboratoare au primit din greseala bacili activi de antrax expediati de un laborator militar, potrivit declaratiei facute miercuri de secretarul adjunct american al apararii Bob Work intr-o conferinta de presa, citeaza Agerpres.

"Cincizeci si unu de laboratoare din 17 state americane si districtul Columbia si trei tari straine au primit esantioane" susceptibile sa contina bacili vii, iar acest numar ar putea continua sa creasca, a declarat Work, subliniind in schimb ca "niciun risc nu a fost identificat" pentru sanatatea publica.

Aceste cifre sunt mult mai mari decat cele prezentate initial de Pentagon, noteaza AFP.

Potrivit lui Work, concentratiile de bacili vii in esantioane sunt atat de mici incat riscul de contaminare este "zero" pentru public si companiile care au transportat loturile suspecte.

Este "foarte scazut" in laboratoare de la plecare si sosire, a spus el, amintind ca niciun caz de contaminare umana nu s-a dovedit.

Pentagonul a stabilit ca problema a inceput in urma cu zece ani. De aceea, el va testa toate loturile de bacili produsi in laboratoarele sale in aceasta perioada, pentru a stabili care au fost prost iradiati si au legatura cu trimiterea de esantioane contaminate.

In total 400 de loturi, produse de patru laboratoare militare americane, vor fi testate.

Esantioanele circula intre laboratoarele militare si civile in cadrul unor programe de testare pentru a detecta bacilul, care poate fi folosit ca o arma biologica.

Contaminarea pulmonara cu acest bacil este mortala, daca nu se iau rapid antibiotice.