Dupa ce a sanctionat un soldat cu 11 zile de detentie pentru ca a mancat un sandwick non-kosher, armata israeliana a anulat pedeapsa pe fondul unui val de proteste publice, a anuntat miercuri purtatorul de cuvant al armatei, citat de AFP.

"Intr-un cuvant, ne-am inselat", a scris pe pagina sa de Facebook purtatorul de cuvant al armatei, generlul Moti Almoz. Sanctiunea "a fost anulata si (soldatul - n.red.) a putut sa se intoarca acasa", a adaugat acesta.

Soldatul in cauza, nascut in Boston (SUA) si sosit de curand in Israel pentru a efectua serviciul militar, a consumat un sandwich cu carne de porc in timpul unui curs de subofiteri si le-a oferit si celor din jur.

Armata israeliana, in calitate de institutie oficiala, este obligata sa aplice kasrutul - codul alimentar iudaic care interzice consumul de anumite tipuri de carne, precum cea de porc, crustacee sau amestec e carne si lactate la aceeasi masa.

Soldatul, a carui nume nu a fost facut public, a fost sanctionat de catre superiori la 11 zile de detentie. Odata facuta publica, sanctiunea a provocat indignare, chiar si dupa ce a fost revizuita si transformata in consemn la baza.

Mama tanarului a catalogat pe pagina sa de Facebook decizia armatei drept incredibila: "in 2015, in Israel, baiatul meu, care a ales sa mearga voluntar sa lupte, este aruncat intr-o inchisoare militara pentru ca a mancat carnati non-kosher", relateaza Haaretz. Bunica soldatului, care a pregatit sandwich-ul, s-a oferit sa ii ia locul in carcera.

Internautii au comparat regulile aplicate de Israel cu intransigenta religioasa din Arabia Saudita. Unii dintre ei, mult mai putin numerosi, au aparat pedeapsa.

In cele din urma aramata a anula integral pedeapsa. "Armata va continua sa respecte kasrutul", a mai scris purtatorul sau de cuvant. Dar "nu vom incepe sa analizam fiecare sandwich mancat de soldati", a spus acesta.