O tanara care a fost "troll al Kremlinului" a anuntat ca-si da in judecata fostul angajator si cere sa se inchida ceea ce descrie drept o "fabrica" care produce pe banda rulanta propaganda pe Internet in apararea presedintelui rus Vladimir Putin, relateaza The Associated Press citata de Mediafax.

Procesul a inceput luni, la Sankt Petersburg, orasul natal al lui Putin, dar a fost amanat imediat pentru 23 iunie deoarece paratul nu s-a prezentat, a declarat marti pentru AP Liudmila Savciuk.

Savciuk cere, in cadrul procesului, despagubiri morale si inchiderea firmei Internet Research, afirmand ca angajatii nu beneficiaza de contracte de munca in conformitate cu legislatia muncii. Ea a povestit in aprilie, intr-un interviu pentru AP, cum ea si sute de fosti colegi de-ai ei din Sankt Petersburg gestionau o serie de conturi pe retele de scializare, "inundand" Internetul cu comentarii pro-Putin, si cum falsificau imagini care "aterizau" pe site-uri de stiri din Rusia si Occident.

In unele departamente, spunea ea, trollii primeau indicatii zilnic despre punctele pe care urmau sa le atinga in postari si despre ce emotii sa evoce. Ea afirma ca cei mai multi dintre trolli sunt tineri, atrasi de salariile relativ mari, de 40.000-50.000 de ruble (800-1.000 de euro) pe luna.

Activitatile pe care le descrie coincid cu cele ale altor fosti "trolli" care au facut dezvaluiri, insa Sacviuk se afla printre putinii care au fost de acord sa le fie publicat numele real.

Ea si-a dat demisia dupa doua luni, hotarand ca nu mai putea sa suporte sa faca parte din masina de propaganda.