Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a anuntat marti ca a interzis accesul ambasadorului Rusiei la Uniunea Europeana in PE, ca represalii la decizia Kremlinului de a interzice accesul a 89 de cetateni europeni pe teritoriul rusesc, scrie AFP.

Lista neagra a fost notificata diplomatilor europeni joi. Ea include si fosti sau actuali parlamentari europeni care au criticat deschis politica presedintelui Vladimir Putin si implicarea Rusiei in razboiul din Ucraina.

"In urma publicarii listei negre cu personalitati politice si responsabili europeni, presedintele PE, Martin Schulz, a informat azi ambasadorul rus pe langa UE ca in masura in care autoritatile rusesti nu au reusit sa garanteze transparenta deciziilor lor (...) considera ca este justificata o reactie prin masuri adecvate", a subliniat biroul de presa al presedintelui PE.

Drept urmare, Schulz a declarat ca institutia va "restrange accesul in Parlament al ambasadorului rus precum si al unei alte personalitati rusesti", a carei identitate nu a fost dezvaluita.

In plus, PE isi "suspenda angajamentele fata de Comisia parlamentara de cooperare UE - Rusia si va examina caz cu caz cererile de vizitare ale PE depuse de deputatii rusi".

Comunicatul lui Schulz vine in urma unei cereri a grupului Verzilor din PE de a deschide o dezbatere privind interdictiile impuse de Rusia, apreciind ca e vorba de o "lovitura dura data relatiilor UE-Rusia, chiar daca nu era o surpriza".