Distrugatorul american USS Ross a demarat luni un exercitiu de doua zile cu fregata ucraineana Hetman Sahaydachniy, informeaza Fortele Navale Europa-Africa ale SUA/Flota a sasea.

Comandantul USS Ross (centru, stanga) si cel al fregatei ucrainene Hetman SahaydachniyFoto: US Navy

Scopul prezentei distrugatorului in Marea Neagra este sa reasigure aliatii NATO si partenerii din regiune de angajamentul SUA de a colabora activ cu ei pentru a intari securitatea maritima si stabilitatea din regiune, arata sursa citata.

“Colaborarea cu partenerii nostri din Marea Neagra ajuta la construirea unei constientizari regionale mai bune. Exercitiile navale cu parteneri precum Ucraina ne permit sa crestem capabilitatile comune si interoperabilitatea”, a declarat Tadd Gorman, comandantul USS Ross.

Avioane rusesti de atac de tip Su-24 din cadrul Marinei ar fi fost trimise sa opreasca distrugatorul USS Rosssa intre in apele teritoriale ale Rusiei si sa revina in apele neutre din estul Marii Negre, a declarat o sursa din cadrul fortelor de securitate din Crimeea pentru RIA Novosti.

Pentagonul a negat informatiile pe surse din presa rusa potrivit carora USS Ross ar fi intrat in apele teritoriale ruse dupa plecarea din Portul Constanta, si a facut publiceimagini cu momentul in care distrugatorul american, aflat in apele internationale din Marea Neagra, este intampinat de un avion de vanatoare de tip Su-24 trimis de marina rusa.