Presedintele american, Barack Obama, a afirmat la un post israelian de televiziune ca numai un acord, si nu un atac militar poate impiedica Iranul sa se doteze cu arma nucleara, scrie AFP, citat de Agerpres.

"Cred ca pot demonstra, nu pe baza unei sperante, ci pornind de la fapte, dovezi, analize ca mijlocul cel mai bun de a impiedica Iranul sa aiba arma nucleara trece printr-un acord solid si verificabil", a declarat Barack Obama intr-un interviu din care canalul "2", post de televiziune privat, a difuzat fragmente luni seara.

Intrebat de o jurnalista in legatura cu posibilitatea ca Israelul sa decida, in urma unui acord intre Iran si marile puteri, sa atace instalatiile nucleare iraniene fara sa avertizeze Statele Unite in prealabil, liderul de la Casa Alba a refuzat sa faca "speculatii".

"Ce pot spune poporului israelian este ca va inteleg ingrijorarile si va inteleg temerile", a adaugat presedintele american.

Israelul este cel mai inversunat adversar al acordului cadru incheiat in aprilie la Lausanne intre Iran si marile puteri, printre care Statele Unite.

Dupa acest acord, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, si-a continuat ofensiva mediatica si diplomatica impotriva unui acord final, a carui scadenta a fost fixata pentru 30 iunie, avertizand ca optiunea unei interventii militare israeliene contra instalatiilor iraniene ramane "pe masa".