Lista neagra cu cetateni americani si europeni carora le-a fost interzisa intrarea in Rusia poate fi extinsa daca Statele Unite si UE intensifica masurile restrictive impotriva cetatenilor rusi, a declarat Maria Zaharova, oficial din cadrul Ministerului rus de Externe, relateaza Interfax, citat de Mediafax. "Vom raspunde cu masuri similare oricaror schimbari. Se cheama principiul reciprocitatii. Este imposibil sa permitem sa fim tratati intr-un mod partinitor si practic nemotivat", a declarat luni Zaharova.

"Trebuie sa luam masuri similare celor luate de SUA si UE. Vorbim despre principiul elaborarii acestei liste. Am spus, de asemenea, ca este o masura fortata care nu ne place. Am spus ca speram sa anulam aceasta lista atunci cand inclinatiile catre astfel de liste vor lua sfarsit in SUA si UE", a declarat ea.

Zaharova si-a exprimat surprinderea fata de reactia occidentala la lista neagra cu oficiali europeni.

Ea a declarat ca informatiile cu privire la aceste restrictii sunt disponibile de multa vreme. "Am inceput sa discutam in mod regulat ca trebuie sa luam masuri similare celor ale SUA si UE de un an si jumatate, nu doar prin canale diplomatice, ci si public. Declaratiile unor diplomati de rang inalt, ministrii adjuncti, emisari rusi la organizatiile internationale, in care au spus clar ce vom face, pot fi gasite in presa", a explicat ea.

Zaharova a afirmat ca aceasta frenezie coincide cu perioada unei relative stabilitati in relatiile dintre Rusia si Occident.

"Imediat ce situatia se calmeaza si incepe un dialog constructiv pe tema acordurilor de la Minsk si pe alte subiecte, avem impresia ca cineva chiar vrea sa creeze o alta polemica din nimic", a adaugat ea.

Ofiterul de presa al Serviciului European de Actiune Externa (SEAE) a anuntat sambata ca autoritatile ruse au furnizat o lista cu persoane a caror intrare in Rusia este interzisa. Aceasta cuprinde 89 de nume, iar SEAE a calificat-o arbitrara si fara fundament.