Malaysia Airlines se afla "tehnic in faliment", a declarat luni noul presedinte director general german al companiei, anuntand desfiintarea a 6.000 de locuri de munca, in incercarea de a redresa compania, dupa cele doua catastrofe aeriene de anul trecut, scrie AFP.

"Suntem tehnic in faliment iar reducerea performantelor a inceput mult inainte de evenimentele tragice din 2014", a spus Christoph Mueller.

Malaysia Airlines a adoptat luni primele initiative majore sub conducerea germanului: compania a adresat o scrisoare de concediere catre toti cei 20.000 de angajati si propunerea unui nou contract pentru 14.000, ceea ce inseamna desfiintarea a 6.000 de locuri de munca.

Decizia era asteptata, in conditiile in care fondul public de investitii Khazanah Nasional, care a preluat controlul asupra companiei, a anuntat anul trecut ca procesul de restructurare va trece prin concedieri.

Angajat in urma cu cateva luni de Malaysia Airlines, Mueller, 52 de ani, era din 2009 PDG-ul companiei aeriene irlandeze Aer Lingus. Germanul a aplicat un plan de redresare si o strategie care a condus la numeroase concedieri, ceea ce i-a atras poreclat de "Terminator".

Compania pierde bani de ani de zile din cauza uneo conduceri deficitare si a incapacitatii de a face fata concurentei internationale.

Mueller a afirmat ca doreste sa "stopeze hemoragia" in 2015, sa stabilizeze activitatea companiei anul viitor si sa revina la crestere in 2017.

Pierderile Malaysia Airlines s-au agravat considerabil dupa cele doua catastrofe de anul trecut.

Un Boeing 777-200 (zborul MH370) a disparut in 8 martie 2014 la putin timp dupa decolarea sa, la Kuala Lumpur, cu 239 de pasageri si membri ai echipajului la bord, un mister care nu a fost elucidat nici acum. In 17 iulie, un alt Boeing 777 (zborul MH17) a fost doborat de o racheta deasupra Ucrainei, cand survola o zona controlata de separatistii pro-rusi, provocand moartea a 298 de oameni.