Numerosi copii nepalezi par sa nu vrea sa revina la scoala, dupa ce institutiile de invatamant si-au reluat duminica activitatea, intrerupta in urma cutremurelor care au devastat Nepalul pe 25 aprilie si 12 mai, soldate cu 8.691 de morti, au anuntat autoritatile, relateaza DPA in pagina electronica.

Peste 7.800 de scoli au fost avariate de cutremurul din aprilie, ceea ce a afectat studiile a peste 800.000 de copii.

Ministerul Educatiei a anuntat ca scolile isi reiau programul doar daca imobilele in care functioneaza au fost declarate sigure in urma inspectiilor unor experti. Guvernul i-a invitat pe parinti sa inspecteze ei insisi sediile scolilor inainte sa-si trimita copiii la ore.

"Am verificat cladirea scolii fiicei mele si pare suficient de sigura sa o trimit la ore", a declarat Mukunda Shrestha dupa ce vizitat Scoala Sf. Xavier din Kathmandu. "Este un moment neprielnic, asa ca ne facem griji in legatura cu aceste lucruri", a adaugat ea.

Guvernul a dispus ca scolile sa tina ore distractive pentru elevi in primele cateva zile, inainte sa reia procesul de invatamant obisnuit, avand in vedere ca numerosi copii sunt afectati din punct de vedere psihologic.

"Sediul scolii are niste crapaturi, dar unitatea a anuntat ca ingineri au inspectat cladirile si sunt sigure", a declarat Prajana KC, al carei fiu este elev la o scoala din Bhaktapur (est). "Insa (fiul ei) Sagar a inceput sa vomeze dupa cutremurul care a avut loc in cursul noptii (de sambata spre duminica) si parea foarte speriat, asa ca nu l-am trimis la scoala astazi", a declarat ea.

In cazul multor scoli, redeschiderea necesita timp, deoarece implica reconstruirea infrastructurii.

"Scoala a disparut complet", a declarat Prem Dai, un paznic de la Liceul Tribhuvan Trishuli, cea mai mare scoala de stat din districtul Nuwakot.

"Oameni stramutati s-au instalat cu totii pe terenul scolii si nu le putem cere sa plece. In plus, este prea cald sa fie organizate ore in soare, iar vremea este imprevizibila zilele astea. Scoala noastra nu are mijloace nici macar sa construiasca niste clase improvizate in acest moment", a adaugat el.

Nepalul are in total 34.000 de scoli de stat si 8.000 de scoli private. Potrivit politiei, 8.691 de persoane au murit in cutremurele care au devastat Nepalul pe 25 aprilie si 12 mai.