Italienii merg la vot duminica pentru alegeri locale care vor fi cel mai mare test pentru prim-ministrul Matteo Renzi dupa ce Partidul sau Democrat (PD) de centru-stanga a triumfat in scrutinul pentru Parlamentul European acum un an, relateaza agentia Reuters.

Circa 22 de milioane de alegatori vor alege noi guverne in sapte din cele 20 de regiuni ale Italiei si mai mult de 1.000 de municipalitati dupa o campanie dominata de acuzatii de coruptie la adresa unuia dintre cei mai proeminenti candidati ai lui Renzi, citeaza Agerpres.

Premierul in varsta de 40 de ani are nevoie de un rezultat convingator pentru a-si mentine ritmul reformelor pietei muncii si educatiei, care s-au lovit de rezistenta inversunata a sindicatelor, opozitiei politice si aripii de stanga a propriei formatiuni PD.

Centru-stanga detine in prezent puterea in cinci din cele sapte regiuni. Daca Renzi isi mentine sau imbunatateste acest punctaj impotriva unei opozitii divizate, el va continua sa para inatacabil la aproximativ 15 luni dupa ce a ajuns la conducere dupa o rasturnare de putere in interiorul partidului, noteaza agentia Reuters.

PD este putin probabil sa repete performantele sale record de la alegerile europene cand a castigat 41% din voturi, dar sondajele de opinie, marcate de un slab record in Italia, sugereaza ca va ramane cu usurinta cel mai mare partid al tarii.

Cu toate acestea, tensiuni interne au izbucnit in PD vineri cu doar doua zile inainte de alegeri, cand comisia anti-mafie a parlamentului a publicat numele a 16 candidati la alegerile locale suspectati de coruptie sau legaturi cu criminalitatea organizata.

Asa-numitii "impresentabili" sau candidati "neprezentabili" sunt din diferite partide, dar de departe cel mai mare profil este Vincenzo De Luca, candidatul lui Renzi pentru presedinte al regiunii de sud Campania din jurul orasului marcat de criminalitate Napoli.

Renzi a acuzat-o pe presedinta comisiei anti-mafie Rosy Bindi, care provine din aripa de stanga a Partidului sau Democrat din ce in ce mai divizat, ca se foloseste de comisie "pentru a solutiona scoruri in interiorul partidului".

De Luca, un puternic baron de partid local, este acuzat de coruptie si are de asemenea o condamnare pentru abuz in serviciu, care il poate impiedica sa-si ocupe locul, chiar daca va fi ales. El neaga faradelegile si a amenintat ca o va da in judecata pe Bindi dupa ce a fost inclus pe lista.

Niciun exit-poll nu va fi publicat la inchiderea urnelor la 23.00 (21.00 GMT) si rezultatele sunt asteptate probabil la inceputul zilei de luni.