Fosti sau actuali responsabili europeni de rang inalt se afla printre cei 89 declarati indezirabili de Rusia, pe aceasta lista regasindu-se si cinci romani. Dintre cei 89 de responsabili, 18 sunt polonezi, alti 15 provenind din statele baltice, noteaza Agerpres. In plus, exista tari din UE care nu au niciun nume pe aceasta lista, cum este cazul Ungariei.

Potrivit unei surse din cadrul diplomatiei europene, citate de agentia Reuters, guvernul de la Moscova ar fi intocmit de mult timp lista, dar a pastrat-o confidentiala, unii dintre cei inscrisi pe ea afland ca sunt persona non-grata in Rusia abia atunci cand au dorit sa efectueze o vizita in aceasta tara si li s-a refuzat viza.

Existenta acestei liste, intocmita de Moscova ca represalii in urma sanctiunilor europene, a fost evocata prima data saptamana trecuta de agentia rusa de presa RIA Novosti. Aceasta a citat o sursa diplomatica rusa anonima, care ar fi declarat ca ministrul rus de externe Serghei Lavrov a cerut ca pe ea sa fie inscrisi responsabili pe care ambasadele Rusiei din mai multe state ii suspecteaza ca "ar desfasura activitati anti-rusesti ori sunt banuiti de coruptie".

Printre numele sonore ale politicii europene care se regasesc pe lista se afla fostul vicepremier britanic Nick Clegg, fostul premier belgian Guy Verhofstadt, in prezent liderul grupului liberal din Parlamentul European, fostul comisar european pentru extindere, Stefan Fule sau fostul ministru britanic al apararii Malcolm Rifkind.

De asemenea, dintre cei 89 de responsabili, 18 sunt polonezi, alti 15 provenind din statele baltice. In plus, exista tari din Uniunea Europeana care nu au niciun nume pe aceasta lista, cum este cazul Ungariei.

Cei cinci responsabili romani declarati indezirabili in Rusia sunt: Adrian Cioroianu, Iulian Chifu, Eugen Tomac, Tiberiu Liviu Chondon si Gheorghe Hategan.