Fostul presedinte georgian pro-occidental Mihail Saakashvili a fost numit, sambata, guvernator al regiunii strategice ucrainene Odesa, situata la Marea Neagra, a anuntat presedintele ucrainean Petro Poroshenko, potrivit AFP.

Mihail SaakashviliFoto: Rompres

Poroshenko l-a prezentat la Odesa pe noul guvernator, "un mare prieten al Ucrainei", potrivit imaginilor difuzate in direct de televiziuni. El a precizat ca a semnat in urma cu o zi un decret prin care ii acorda lui Saakashvili cetatenie ucraineana.

Guvernul de la Kiev i-a solicitat sefului statului ucrainean, Petro Poroshenko, sa-l numeasca pe fostul presedinte al Georgiei, Mihail Saakashvili, in postul de guvernator al regiunii Odesa, in sud-vestul Ucrainei. Seful Administratiei Prezidentiale a Ucrainei, Valerii Cealii, a confirmat anterior pentru postul de televiziune Inter ca presedintele Petro Poroshenko a primit o solicitare in acest sens, relateaza BBC News, citat de Mediafax.

La 15 februarie, Mihail Saakashvili a fost numit la conducerea Consiliului consultativ international pentru reforme, organism insarcinat cu elaborarea de propuneri pentru implementarea de reforme in Ucraina.

Petro Porosenko a numit deja straini in posturi de conducere in Ucraina.

Americanca Natalie Jaresko, cofondatoare si directoarea fondului de investitii Horizon Capital, si lituanianul Aivaras Abromavicius, directorul fondului de investitii suedez East Capital, au fost numiti, in decembrie 2014, in functiile strategice de ministru al Finantelor si, respectiv, al Economiei dupa ce au fost naturalizati printr-un decret special semnat de Petro Porosenko.

Presedintele Ucrainei poate sa numeasca in functia de guvernator doar cetateni ucraineni care vorbesc limba tarii. Ucraina nu permite dubla cetatenie.

Mihail Saakashvili, un avocat care a studiat in Statele Unite, a fost presedinte al Georgiei in perioada 2004-2013.

El a venit la putere in Gerogia in urma "revolutiei trandafirilor", o mobilizare populara care a dus la indepartarea de la putere a fostului presedinte si ministru sovietic de Externe Eduard Sevarnadze si a conferit acestei tari din Caucaz o perspectiva prooccidentala, europeana si atlantica, dar popularitatea sa s-a erodat in timp, din cauza unor acuzatii de abatere de la normele democratice, dificultatilor economice si razboiului cu Rusia din 2008.

In prezent, el este inculpat in Georgia pentru abuz de putere.