Ross Ulbricht, creatorul platformei virtuale Silk Road, site specializat in vanzarea drogurilor, a fost condamnat, vineri, la inchisoare pe viata fara posibilitatea de eliberare conditionata. Decizia a fost motivata de rolul pe care Ulbricht l-a avut in crearea si mentinerea Silk Road-ului, o piata neagra de vanzare a drogurilor ce a generat milioane de dolari. Judecatoarea Katherine Forrest i-a dat lui Ulbricht cea mai severa pedeapsa, minimul in acest caz fiind de 20 de ani, informeaza publicatia wired.com.

Ross Ulbricht - captura wired.comFoto: Wired

Judecatoarea Katherine Forrest in momentul citirii sentintei, adresandu-se lui Ulbricht: "Scopul declarat (al platformei Silk Road - n.red.) a fost acela de a eluda legea. In lumea creata de tine in timp, democratia nu exista. Dread Pirate Roberts (pseudonimul lui Ross Ulbricht - n.red.) ai fost capitanul corabiei. Nasterea si prezenta Silk Road-ului a fost o dovada faptului ca cel care a creat aceasta platforma a fost mai bun decat legile acestei tari. Acest lucru este profund ingrijorator, teribil de gresit si foarte periculos".

Ulbricht a pledat pentru o sentinta mai blanda: "M-am schimbat. Eu nu sunt omul care am fost atunci cand am creat Silk Road-ul. Sunt un pic mai intelept, un pic mai matur si mult mai umil".

Silk Road-ul a fost creat de americanul, in varsta de 31 de ani, Ross Ulbricht in anul 2011 si devenise intr-un timp foarte scurt o piata de tranzactionare a drogurilor extrem de puternica si infloritoare. Ulbricht a fost prins intr-o biblioteca publica din San Francisco in octombrie 2013, iar 18 luni mai tarziu el a fost condamnat de un tribunal din Manhattan.

Avocatii lui Ulbricht deja au declarat ca vor cauta o cale de atac, mai ales in lumina ultimelor speculatii care au circulat in presa pe baza cazului. Serviciile Secrete americane si Administratia pentru combaterea drogurilor sunt acuzate ca au sustras cateva milioane de dolari de pe site, iar unul dintre agentii implicati in caz este acuzat chiar de santaj de catre Ulbricht.